Kategoriat
kohtaanto työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

Vahva työnantajakuva – valtti osaajakisassa

Osaavan työvoiman saatavuus on noussut monen yrityksen menestyksen ja kasvun esteeksi. Joskus ratkaisuksi ehdotetaan palkkojen nostamista. Toiset taas haluaisivat patistella työttömiä hakemaan aktiivisemmin. Jos yritys haluaa menestyä kilpailussa osaajista, valtiksi nousee työnantajakuva. TE-toimiston maksuton Imago-ohjelma auttaa pk-yrityksiä juuri tässä eli työnantajakuvan hiomisessa ja johtamisen kehittämisessä.

Kirjoittajat: johtava asiantuntija Riku Hautamäki kehittämiskoordinaattori, Petra Vander Horst, Uudenmaan TE-toimisto

Työnantajakuvan merkitystä työvoiman saatavuuden näkökulmasta ei tule usein ajateltua. Kuitenkin moni meistä tunnistaa tilanteen omassa elämässään. Kun löytää kiinnostavan avoimen työtehtävän ja alkaa pohtia, millainen työpaikka on kyseessä?

Mitkä ovat yrityksen arvot? Millaisia pomoja siellä on tai millainen on ylipäätään johtamisen kulttuuri? Eli viihtyisinkö minä juuri siellä?

Työnantajakuva vaikuttaa yrityksen houkuttelevuuteen työnhakijoiden näkökulmasta. Kun kilpailu osaavasta työvoimasta käy kuumana, yrityksen kannattaa kääntää jokainen kivi ja laittaa kaikki valttikortit peliin.

Samalla yrityksen kannattaa laajentaa kohderyhmää, jonka piiristä osaajia etsii. Sana kiirii entisiltä ja nykyisiltä työntekijöiltä ja onkin merkityksellistä, millaiseksi he työpaikkaa kuvailevat. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta ja kehittää yrityksestä moderni ja houkutteleva paikka tehdä työtä.

TE-toimisto, ELY-keskus ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat kehittäneet uuden maksuttoman palvelutuotteen pk-yrityksille. Imago-ohjelmassa koulutetaan yritysten avainhenkilöstöä juuri työnantajakuvan, rekrytointiosaamisen ja monimuotoisen työyhteisön johtamisen kehittämisessä.

Kolmena valmennuspäivänä yritys saa ammattilaisapua ja pääsee myös verkostoitumaan sekä vertaisoppimaan kollegoilta. Mukaan voi ilmoittautua yrittäjä tai yrityksen avainhenkilöstöön kuuluva.

Pirkanmaalta valtakunnalliseksi

Imago-valmennuksia lähdettiin alun perin valmistelemaan Pirkanmaan TE-toimistossa pirkanmaalaisille yrityksille tarkoitettuna valmennuspalveluna. Ajatuksena oli kannustaa työvoimapulasta kärsiviä pk-yrityksiä laajentamaan näkemyksiään siitä, mistä löytyisi oikea osaaja yritykseen ja miten hänet saisi siellä myös pysymään.

Pian havaittiin, että tarvetta tällaiselle valmennukselle oli muuallakin Suomessa. Palvelusta päätettiinkin tehdä valtakunnallinen.

Valmennuskokonaisuutta rahoittaa työ- ja elinkeinoministeriö monimuotoisuusohjelmasta, joka on julkaissut keväällä Työelämän monimuotoisuusoppaan. Opas antaa tietoa, konkreettisia työkaluja ja neuvoja, miten monimuotoisuutta voi edistää työpaikoilla.

Imago-yritysvalmennukset tukevat tätä kokonaisuutta antamalla yritykselle työkaluja monimuotoisuuden huomioimiseen jo rekrytoinneista ja työnantajakuvan kehittämisestä lähtien.

Yritysvalmennusten palveluntuottajaksi valittiin kotimainen markkinointiin ja yritysten kasvun tukemiseen erikoistunut Aava & Bang. Yrityksen viesti IMAGO-ohjelmasta kiinnostuneille on:

”Toivotamme yritykset eri puolilta Suomea tervetulleeksi valmennukseen, jossa syvennytään vahvan työnantajamielikuvan rakentamiseen sisältä ulospäin. Valmennus koostuu kahden kuukauden aikana toteutettavista kolmesta erillisestä valmennusiltapäivästä, joissa pureudutaan vahvan työnantajamielikuvan ja yrityskulttuurin perusteisiin, osaajien löytämiseen ja houkutteluun vaikuttavan markkinoinnin keinoin sekä onnistuneen rekrytointiprosessin kulmakiviin.”

Ensimmäiset ryhmät täynnä – uusia tulossa

Yritysvalmennukset ovat osoittautuneet niin suosituiksi, että ensimmäiset ryhmät ovat jo täyttyneet.

Ulkopuolelle jääneiden kannalta hyvä uutinen on, että valmennuksia on tulossa lisää loppuvuoden aikana, ja jatkoakin on luvassa. Palvelusta pyritään pilotointivaiheen jälkeen tekemään pysyvä osa pk-yrityksille suunnattua palveluvalikoimaa.

Työnantajakuvan merkitys on noussut myös median otsikoihin. Esimerkiksi Kauppalehti (3.5.2022) kirjoitti aiheesta toukokuussa otsikolla: Vakava osaajapula pakottaa suomalaiset yritykset parantamaan imagoaan – valmennuksen suosio yllätti järjestäjän.

Artikkelissa haastateltu hankkeen koordinaattori Marjo-Riikka Utriainen Pirkanmaan TE-toimistosta kertoo, että palvelu näyttää tulevan selvästi tarpeeseen. Hän uskoo, että: ”työnantajamielikuvaan on havahduttu ja ymmärretty, ettei se ole vain päälle liimattu tarra vaan perustuu yrityskulttuuriin, työn mielekkääseen sisältöön ja yhteisöön.”

Osaajapula koettelee tällä hetkellä monia eri aloja ja ammattiryhmiä. Henkilöstöä tarvitaan niin korkeaa koulutusta vaativiin tehtäviin kuin suorittavalle tasolle sekä perinteisiin työntekijäammatteihin.

Monesti oikea asenne ja motivaatio on tärkeämpää kuin muodollinen koulutus. ”Valmennuksessa pohditaan myös ajatusta siitä, kuka on osaaja ja miten sitä ajatusta voidaan laajentaa monimuotoisemmaksi,” Utriainen toteaa.

Yksi menestyksen avaimista

Monimuotoisen työnantajakuvan edistämisestä ja inklusiivisesta työelämästä puhutaan edelleen usein maahan muuttaneiden työllistämisen edistämisen näkökulmasta, vaikka todellisuudessa monimuotoiset työyhteisöt koskettavat lähes jokaista työpaikkaa.

Suurin osa työyhteisöistä koostuu eri ikäisistä, eri sukupuolta olevista, eri perhetilanteissa olevista ihmisistä, jotka ovat myös persoonallisuuksiltaan ja työtavoiltaan erilaisia.

Jos yritys ei pysty huomioimaan erilaisten työntekijöiden kirjoa toiminnassaan, minkälaiset mahdollisuudet yrityksellä on menestyä ja pitää lahjakkaat työntekijät omassa tallissaan ja mukana remmissä?

Lisätietoa Imago-hankkeesta:

  • Imago-yritysvalmennukset ovat valtakunnallisia, ja ne toteutetaan etäyhteyksin.
  • Erityisesti uusimaalaisille suunnattuja valmennusryhmiä on kolme. Ensimmäinen on jo täyttynyt (Voit kysyä peruutuspaikkoja).
  • Elokuun ryhmä täynnä ja lokakuussa alkavassa ryhmissä on vielä tilaa. Ilmoittautuminen on auki: Hae mukaan tästä linkistä.
  • IMAGO-ohjelman nettisivu löytyy täältä.
  • Lisätietoja palvelusta voi kysyä myös suoraan palveluntuottajalta: https://bang.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *