-
Kävelevä kebab ja tuppisuinen robotti
Sopeutuminen toiseen maahan on prosessi, jonka aikana hyväksyy olevansa aina vähän puolitiessä. Ensimmäisinä vuosinani toisessa kulttuurissa minulla oli kova tarve sopeutua ja muuttua muiden kaltaiseksi, sillä jatkuvana ihmettelyn kohteena oleminen on raskasta. Netissä kiertäneessä meemissä turkkilaiselta kysytään, miksei hän näytä yhtään turkkilaiselta? Hän heittää vastakysymyksen: Miltä minun sitten pitäisi näyttää? Kävelevältä kebabiltako? Suomalaisena sain usein selitellä, etten ole alkoholisti tai tuppisuu enkä tykkää palella.
-
Yhdessä olemme vahvoja – Ukraina tarvitsee meidän kaikkien apua
Muistatko, mitä ajattelit Ukrainasta ennen viime helmikuuta? Mitä tunsit, kun kuulit Venäjän hyökkäyksestä? Minä muistan kauhun ja epäuskon. Miten tämä voi tapahtua Euroopassa vuonna 2022? Järkytyksen jälkeen nousi halu toimia: miten voin auttaa – viranomaisena ja suomalaisena?
-
Letuista muffineihin ja ensimmäisen kesätyön aromeihin
Ravintola-alalla työllistymisen tärkein työkalu ei välttämättä ole huippu-CV tai viimeisen päälle hiottu LinkedIn-profiili. Toki näitäkin tarvitaan mitä korkeamman tason paikoista on kyse. Kentällä tärkeämpiä tekijöitä ovat kuitenkin suhteet, alkaen hyvin hoidetuista työssäoppimisista ja kesätöistä. Parhaillaan moni aloittaa ensimmäistä kesätyötään. Kannattaa pitää mielessä, että vaikka työ saattaa nyt tuntua vähäpätöiseltä, voi tämä ensimmäinen kesä osoittaa merkityksensä vuosien tai vuosikymmenten päästä. Reilun kahdenkymmenen vuoden ravintolaurani aikana työllistyin aina enemmän tai vähemmän suhteiden avulla.
-
Älä jää levypalloksi – opettele vaikuttamisen keinot työnhakuun
”En taaskaan päässyt edes haastatteluun!” Kiukuttaa ja lannistaa. Epäonnistuminen saa työnhakijan helposti spekuloimaan syillä, jotka nostivat tien pystyyn. Tekisi mieli veistää voodoonukkeja rekrytoijista ja pistellä niitä arkoihin paikkoihin. Taikauskon sijasta työnhaussa toimivat aktiivisuus sekä kyky erottautua edukseen hakijajoukosta. Tarvitaan siis kolmannen maailman katulapsen neuvokkuutta – ja erilaisia vaikuttamisen keinoja.
-
Ilman ikärajoja – moni-ikäinen tiimimme on näyttänyt vahvuutensa
Miten toimii tiimi, jonka jäsenillä on kymmenien vuosien ikäero ja erilaiset lähtökohdat? Miten moni-ikäisyys näkyy työmarkkinoilla tai yhteiskunnassamme ylipäätään? Elämme työelämän murroksessa ja muutoksia riittää jokaiselle sormelle – maailman tilanteesta puhumattakaan. Pandemia on tuonut haasteita tiimiytymiseen sekä vuorovaikutukseen. Voivatko isot ikäerot työpaikalla olla voimavara vai haaste? Oma tiimimme on toimiva esimerkki moni-ikäisyydestä työyhteisössä.
-
Vahva työnantajakuva – valtti osaajakisassa
Osaavan työvoiman saatavuus on noussut monen yrityksen menestyksen ja kasvun esteeksi. Joskus ratkaisuksi ehdotetaan palkkojen nostamista. Toiset taas haluaisivat patistella työttömiä hakemaan aktiivisemmin. Jos yritys haluaa menestyä kilpailussa osaajista, valtiksi nousee työnantajakuva. TE-toimiston maksuton Imago-ohjelma auttaa pk-yrityksiä juuri tässä eli työnantajakuvan hiomisessa ja johtamisen kehittämisessä.
-
TV:stä TE-toimistoon
Moni ei tule ajatelleeksi, että TE-toimistoissa työskentelee suuri joukko eri alojen ammattilaisia, joilla on pitkä kokemus työelämästä muista tehtävistä. Itselläni on takana pitkä ura toimittajana. Kun on monta vuosikymmentä haastatellut ihmisiä työkseen, tuntuivat työnhakijoiden haastattelut luontevalta aloittaessani TE-toimistossa neljä vuotta sitten. Toimittajana olin myös tottunut ottamaan asioista selvää – ja tarvittaessa kysymään: Miksi?
-
Suomalaisten uutis- ja viihdenälkä tuo työtä media-ammattilaisille
Tällä hetkellä journalismilla ja monella medialla menee hyvin. Maailman viime vuosien tapahtumien myötä kiinnostus sekä tarve ajankohtaiseen ja luotettavaan tietoon on kasvanut Suomessakin. Tiedonvälitykseen tarvitaan journalisteja ja muita media-alan ammattilaisia, kun maailmanlaajuinen pandemia levisi tai sota Euroopassa alkoi.
-
Teekkarista paloinsinööriksi – yrityssektorilta virkamieheksi
Aloitin työt Uudenmaan TE-toimistossa elokuussa 2020 keskellä koronapandemiaa. Samalla minusta tuli virkamies, ensimmäistä kertaa elämässäni. Olin tottunut aiemmissa tehtävissäni kantamaan vastuuta, mutta virkamiehen asema askarrutti. Osallistuin heti uuden uran alussa koulutukseen, mutta lopulta virkamiehen vastuut ja velvollisuudet hahmottuvat työn ja joskus vasta kantapään kautta.
-
Vuorotteluvapaa ei ole vain virkamiesten etuoikeus
Moni miettii jossain vaiheessa työuraansa, miten voisi viettää pidemmän tauon työelämästä. Vuorotteluvapaa on yksi mahdollisuus, mutta jostain syystä melko tuntematon keino. Usein työntekijät ajattelevat, että hakuprosessi on hankala ja monimutkainen. Ajatellaan myös, että se on mahdollista vain julkisella sektorilla. Vuorotteluvapaa on kuitenkin kaikkien etuoikeus. Näin asiantuntijan näkökulmasta vuorotteluvapaan hakeminen on selkeä ja nopea prosessi. Yhdessä työnantajan kanssa asiat hoituvat mutkattomasti.