Yrittäjille

  • Ravintola-alan suola – Elämyksiä tarjolla asiakkaille ja tekijöille

    Ravintola-alan suola – Elämyksiä tarjolla asiakkaille ja tekijöille

    Muistan aivan ravintolakoulun alkuajoista lähtien, että jokainen opettaja suositteli vaihtamaan työpaikkaa vähintään parin vuoden välein uran alkuvaiheessa, jotta pääsee näkemään paljon erilaisia tapoja työskennellä sekä erilaisia keittiöitä. Minua tämä tie kuljetti ympäri Helsinkiä, Göteborgiin ja Tukholmaan. Tapasin paljon erilaisia ihmisiä ja pääsin näkemään ja kokemaan paljon; olin yksin töissä, kun silloinen Tasavallan Presidentti tuli iltapalalle adjutantteineen. Toisen kerran jouduin hovimestarin kanssa esittämään suruvalitteluja omaisille, kun asiakas menehtyi sydänkohtaukseen rapujuhlissa. Jokainen päivä oli erilainen. Hyvässä ja pahassa. Yhtäkään en vaihtaisi pois.

    Lue lisää


  • Koukuttavia kohtaamisia kaupassa

    Koukuttavia kohtaamisia kaupassa

    Kuinka monesta toimialasta voi sanoa sen olevan mukana elämämme kaikissa käänteissä? Kaupan ala on ainakin yksi niistä. Arkisia kohtaamisia, merkityksellisiä keskusteluja ja lukuisia työmahdollisuuksia. Alan mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, eivätkä ne keskity vain suoraan asiakaspalveluun. Itse aloitin työt kaupassa 15-vuotiaana ja edelleenkin teen työtä alan parissa. Nyt autan kaupan alan ihmisiä löytämään töitä. Kokemuksesta tiedän, että työ tällä alalla on todella palkitsevaa.

    Lue lisää


  • Yrittäjäksi valmiiseen yritykseen – Haussa tuhansia uutteria jatkajia

    Yrittäjäksi valmiiseen yritykseen – Haussa tuhansia uutteria jatkajia

    Yrittäjäksi ei aina tarvitse ryhtyä perustamalla kokonaan uutta. Tuhannet toimivat yritykset etsivät jatkajaa liiketoiminnalleen ja lähivuosina määrä vain kasvaa. Omistajanvaihdos on hyvä mahdollisuus toteuttaa oma unelma yrittäjyydestä. Tärkeintä on motivaatio ja osaaminen yrittäjänä toimimiseen. Halu yrittäjyyteen täytyy lähteä ihmisestä itsestään, mutta osaamista voi kehittää vaikkapa TE-toimiston yrittäjäkursseilla.

    Lue lisää


  • Rokkari-Tumpin uratarina kiinnosti Podcast-äänestäjiä

    Rokkari-Tumpin  uratarina  kiinnosti Podcast-äänestäjiä

    Rokkari Tumppi Varosen uratarinasta kertova Podcast nousi äänestäjien suosikiksi kesäkisassa. Kiitokset kaikille osallistujille ja onnea minikauttimien voittajille.

    Lue lisää


  • Haastava hiljaisuus – Jäävätkö ujot ilman kohtaavaa asiakaspalvelua?

    Haastava hiljaisuus – Jäävätkö ujot ilman kohtaavaa asiakaspalvelua?

    Minulle on jäänyt epävarmin olo sellaisista asiakastilanteista, joista jää tunne, ettei asiakas saa sanottua kaikkea. Olenko varmasti ohjannut asiakasta oikeaan suuntaan? Onko asiakas vain nyökytellyt, koska ajattelee, että niin kuuluu tehdä? Tällaisiin haastaviin asiakastilanteisiin en ole löytänyt koulutusta. Miksi meillä ei aktiivisesti käsitellä myös sellaisten ihmisten asiakaspalvelua, jotka eivät saa ääntään kuuluviin?

    Lue lisää


  • Herätä halu tavata – miten teet houkuttelevan vapaamuotoisen työhakemuksen?

    Herätä halu tavata – miten teet houkuttelevan vapaamuotoisen työhakemuksen?

    Aloitin työurani soveltuvuustutkimusten parissa, Personnel-Yhtiöissä vuonna 1995. Rekrytointiasiat ovat pysyneet matkassa siitä lähtien tavalla taikka toisella. Olen muun muassa tehnyt soveltuvuusarviointeja, rakentanut menetelmiä ja opettanut psykologisten testien käyttöä, mutta olen ollut toisellakin puolella pöytää – työnhakijana. Olen lukenut hakemuksia ja laatinut niitä. Olen halunnut tavata ja olen yrittänyt herättää halun tavata. Yhdistävänä nimittäjänä näissä on vapaamuotoinen työhakemus.

    Lue lisää


  • Leppoisaa kesää!

    Leppoisaa kesää!

    Blogisivusto lomailee keskikesän kuumimmat päivät ja nauttii luovasta joutilaisuudesta riippumatossa. Uusia tekstejä ilmestyy taas elokuussa. Mutta sitä ennen voi klikkailla ”Kaikki blogit” -valikkoa ja bongailla sieltä kiinnostavia tekstejä. Pian jatketaan…

    Lue lisää


  • Kävelevä kebab ja tuppisuinen robotti

    Kävelevä kebab ja tuppisuinen robotti

    Sopeutuminen toiseen maahan on prosessi, jonka aikana hyväksyy olevansa aina vähän puolitiessä. Ensimmäisinä vuosinani toisessa kulttuurissa minulla oli kova tarve sopeutua ja muuttua muiden kaltaiseksi, sillä jatkuvana ihmettelyn kohteena oleminen on raskasta. Netissä kiertäneessä meemissä turkkilaiselta kysytään, miksei hän näytä yhtään turkkilaiselta? Hän heittää vastakysymyksen: Miltä minun sitten pitäisi näyttää? Kävelevältä kebabiltako? Suomalaisena sain usein selitellä, etten ole alkoholisti tai tuppisuu enkä tykkää palella.

    Lue lisää


  • Yhdessä olemme vahvoja  – Ukraina tarvitsee meidän kaikkien apua

    Yhdessä olemme vahvoja  – Ukraina tarvitsee meidän kaikkien apua

    Muistatko, mitä ajattelit Ukrainasta ennen viime helmikuuta? Mitä tunsit, kun kuulit Venäjän hyökkäyksestä? Minä muistan kauhun ja epäuskon. Miten tämä voi tapahtua Euroopassa vuonna 2022? Järkytyksen jälkeen nousi halu toimia: miten voin auttaa – viranomaisena ja suomalaisena?

    Lue lisää


  • Letuista muffineihin ja ensimmäisen kesätyön aromeihin

    Letuista muffineihin ja ensimmäisen kesätyön aromeihin

    Ravintola-alalla työllistymisen tärkein työkalu ei välttämättä ole huippu-CV tai viimeisen päälle hiottu LinkedIn-profiili. Toki näitäkin tarvitaan mitä korkeamman tason paikoista on kyse. Kentällä tärkeämpiä tekijöitä ovat kuitenkin suhteet, alkaen hyvin hoidetuista työssäoppimisista ja kesätöistä. Parhaillaan moni aloittaa ensimmäistä kesätyötään. Kannattaa pitää mielessä, että vaikka työ saattaa nyt tuntua vähäpätöiseltä, voi tämä ensimmäinen kesä osoittaa merkityksensä vuosien tai vuosikymmenten päästä. Reilun kahdenkymmenen vuoden ravintolaurani aikana työllistyin aina enemmän tai vähemmän suhteiden avulla.

    Lue lisää