Kategoriat
kohtaanto työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

Uusi ura 59-vuotiaana –TyöSIB-valmennuksen voima

Olen kokenut diplomi-insinööri ja projektipäällikkö. Monen muun ammattilaisen tavoin menetin työni koronapandemian seurauksena ja jouduin etsimään uutta työtä. Haluan jakaa kokemukseni, kuinka TyöSIB-valmennus on auttanut minua tässä prosessissa. Tämä tarina ei ole vain oman työllistymiseni tarina, vaan se on myös tarina siitä, kuinka vielä jopa lähes kuusikymppisenä voi löytää uuden suunnan urallaan. Nykyiseen työhöni kuuluu myös rekrytointia ja olen näin mukana luomassa mahdollisuuksia eri-ikäisille asiantuntijoille, arvostaen jokaista hakemusta.

Kirjoittaja: Lars Miikki, projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Työni Otaniemessä sijaitsevan kaupunki-innovaatiokeskuksen tila- ja yhteisömanagerina päättyi koronapandemian jälkimainingeissa joulukuussa 2021. Se oli käänne, joka pakotti minut miettimään urani seuraavia askeleita.

Halusin kääntää tämän haasteen mahdollisuudeksi ja kohdistin katseeni takaisin alkuperäiseen koulutukseeni ja intohimooni: orgaaniseen kemiaan ja biokemiaan.

Mutta alan vaihto ei ollutkaan yksinkertaista, sillä en ollut työskennellyt näillä aloilla yli 20 vuoteen.

Valmennusprosessi ja sen vaikutus

Onneksi pääsin Uudenmaan TE-toimiston kautta mukaan TyöSIB-ohjelmaan. Valmennus Eezy Työllisyyspalveluiden valmentajan kanssa alkoi syvällisellä keskustelulla ammatillisista tavoitteistani ja urasuunnitelmistani. Kävimme yhdessä läpi, mitä olin saavuttanut urallani tähän mennessä ja mihin suuntaan halusin edetä.

Tämän pohjalta aloitimme CV:ni täydellisen uudelleenmuotoilun, joka oli keskeinen osa työnhakuprosessia. Valmentajan asiantuntemuksen ansiosta onnistuimme luomaan modernin ja vetovoimaisen CV:n. Se toi esiin vahvuuksiani ja kokemustani uudella ja vaikuttavalla tavalla.

Seuraavaksi keskityimme vahvuuksieni ja heikkouksieni tunnistamiseen. Näin ymmärsin paremmin, millaisiin tehtäviin sopisin parhaiten ja mitä alueita minun tulisi kehittää.

Tämä oli erittäin hyödyllistä myös työhakemuksissa käytettävien esimerkkien kannalta.

Työhakemuspohjien laatiminen valmentajani kanssa oli keskeinen vaihe prosessissamme. Räätälöimme yhdessä useita pohjia, jotka sopivat erityyppisiin työpaikkoihin ja korostivat ammatillista osaamistani ja kokemustani. Tämän prosessin aikana opin myös, kuinka tärkeää on esittää itsensä selkeästi ja vaikuttavasti.

Valmentajani oli paitsi asiantuntija ja opastaja, myös tärkeä keskustelukumppani ja tukija koko työnhakuni ajan.

Päivitin tämän pohjalta profiilini erilaisiin verkossa oleviin työnhakupalveluihin, varmistaen, että osaamiseni ja kokemukseni tulivat esille mahdollisimman tehokkaasti kaikissa kanavissa. Tässä yhteydessä tutustuin myös erilaisiin tekoälysovelluksiin. Nyt käytän niitä jo sujuvasti sekä töissäni että harrastuksissani.

Samalla valmentaja ehdotti, että osallistuisin erilaisiin rekrytapahtumiin ja -messuihin sekä työnhakuun liittyviin koulutuksiin ja webinaareihin. Niistä sain arvokasta tietoa työmarkkinoista ja avasivat uusia verkostoitumismahdollisuuksia.

Kun perusta oli valmis, aloitimme työhakemusten laatimisen. Käytimme valmiita pohjia ja räätälöimme jokaisen hakemuksen erikseen kohdistuen kunkin työpaikan vaatimuksiin ja mahdollisuuksiin.

Lisäksi harjoittelimme hissipuhetta ja valmistauduimme haastattelukysymyksiin, mikä vahvisti entisestään valmiuttani työhaastatteluihin.

Valmennus toteutettiin etäyhteydellä, käytännössä Teams-sovelluksella. Tapaamiset valmentajani kanssa järjestettiin noin kahden-kolmen viikon välein. Tämä tarjosi hyvän rytmityksen prosessiin.

Tapaamisten välillä suoritin kotitehtäviä, jotka auttoivat minua soveltamaan oppimaani ja pitämään yllä jatkuvaa kehitystä työnhaussa.

Koin, että valmentajani oli paitsi asiantuntija ja opastaja, myös tärkeä keskustelukumppani ja tukija koko työnhakuni ajan.

Koko prosessi oli erittäin opettavainen, ja se ei ainoastaan parantanut mahdollisuuksiani työmarkkinoilla, vaan myös kasvatti itsevarmuuttani ja antoi minulle uusia näkökulmia työnhakuuni.

Uusi työ löytyy

Valmennus alkoi tuottaa tuloksia muutaman kuukauden kuluessa. Aloin saada kutsuja työpaikkahaastatteluihin, ja vähitellen etenin myös rekrytointiprosessien seuraaville kierroksille.

Useat rekrytoinnit olivat vielä kesken, kun onnekas sattuma kohtasi minut. Keskustellessani tutun tutkimusjohtajan kanssa hän mainitsi Metropolia Ammattikorkeakoulussa valmisteilla olevan hankkeen, joka saattaisi tarvita juuri minun kaltaistani osaajaa.

Valmennuksen ansiosta olin valmis tarttumaan tähän tilaisuuteen välittömästi. Tämä ei ainoastaan osoittautunut merkittäväksi askeleeksi työnhakuprosessissani, vaan lopulta johti työllistymiseeni, avaten uuden luvun urallani.

Hieman yli vuoden työttömyyden jälkeen päädyin siis Metropoliaan, jossa nyt johdan Rakennusalan tieto- ja taitokeskittymä -hanketta. Tämä mahdollisuus ei olisi avautunut ilman TyöSIBin tuomia valmiuksia ja itseluottamusta.

Nykyinen työni on osoitus siitä, että iästä riippumatta voi löytää merkityksellistä ja palkitsevaa työtä. Tärkeintä on pysyä avoimena uusille mahdollisuuksille ja hyödyntää aktiivisesti omia ammatillisia verkostojaan.

Valmennuksen vaikutus työllistymiseeni

Valmennusprosessin edetessä valmentajani rooli osoittautui ratkaisevaksi paitsi käytännön työkalujen tarjoamisessa, myös itseymmärrykseni syventämisessä. Aluksi olin aivan liian keskittynyt kemian alan tehtäviin, joihin liittyi syvä intohimoni ja koulutustaustani.

Kuitenkin valmentajan ohjauksessa ja keskustelujemme kautta aloin oivaltaa, että viimeisen 20 vuoden aikana kertynyt rakennetun ympäristön tutkimus- ja kehitystoimintaan liittyvä osaamiseni sekä laajat ammatilliset verkostoni olivat arvokkaita resursseja. Näitä resursseja voisin hyödyntää tehokkaammin aloilla, joihin minulla on työkokemukseni kautta kontakteja ja osaamista.

Tämä oivallus ohjasi minua katsomaan työmarkkinoita uudesta näkökulmasta ja fokusoimaan hakuni TKI-tehtäviin, joissa pystyisin hyödyntämään kertynyttä osaamistani ja verkostoitani parhaalla mahdollisella tavalla.

Valmennus auttoi minua työllistymään. Ilman valmennusta olisin todennäköisesti jatkanut osaamiseeni ja kokemukseeni nähden väärien paikkojen hakemista.

En olisi todennäköisesti päässyt itseni näköiseen työpaikkaan ja palkka olisi voinut jäädä huomattavasti pienemmäksi.

Koen TyöSIBin toimintamallin ja periaatteen erittäin sopivana itseni kaltaisille korkeasti koulutetuille 50+ ammattilaisille. Annan sille arvosanan 10/10.

Pidän tavasta, että valmennuksessa keskitytään tuloksiin, ei pelkästään ohjaukseen – tuloksena asiakkaiden työllistyminen.

50+ ja työllistymisen näkökulma

Oma kokemukseni osoittaa, että ikäsyrjintää ei välttämättä kohtaa, jos on selkeä suunnitelma ja tavoitteet työnhaussa.

Nykyisessä työssäni olen nähnyt, miten monimuotoisuus ja ikäjakauma tuovat lisäarvoa työyhteisölle. Nykyisessä työssäni teen myös rekrytointia ja olen näin mukana luomassa mahdollisuuksia eri-ikäisille asiantuntijoille, arvostaen jokaista hakemusta.

Vaikka ammatillinen polkuni toteutui eri tavalla kuin alun perin kuvittelin, biokemia jatkuu kuitenkin rakkaana harrastuksenani.

Uskon, että biokemian ja synteettisen biologian sovellukset ovat tulevaisuudessa merkittävässä roolissa rakennusalalla, erityisesti kiertotalouden sekä materiaaliteknologian haasteiden ratkaisemisessa. Näin voi kenties avautua kokonaan uusia mahdollisuuksia.

Tämä kokemus on opettanut minulle, että uranvaihdos on mahdollista myös jopa kuusikymppisenä.

Olen ylpeä siitä, että pääsin töihin ammattikorkeakouluun. Useiden arvioiden mukaan ne ovat nousemassa Suomen uudistamisen kärkitoimijoiksi. Keskeistä on niiden reagointikyky toimintaympäristön muutoksiin ja tarpeisiin.

Muutoskyvykkyyttä tarvitaan sekä osaajien kouluttamisessa että nopeasti hyödynnettävässä soveltavassa tutkimuksessa ja kehittämistyössä

TyöSIB-valmennuksen avulla olen löytänyt kestävän suunnan uralleni ja päässyt osaksi innostavaa projektia ja korkeakouluyhteisöä.

Tämä kokemus on opettanut minulle, että uranvaihdos on mahdollista jopa kuusikymppisenä, ja että jokaisella on arvoa työmarkkinoilla.

Haluan rohkaista muitakin samassa tilanteessa olevia näkemään mahdollisuudet ja tavoittelemaan unelmiaan.

Mikä Työ-SIB?

-Tulosperusteinen työllistämisohjelma TE-toimiston asiakkaille, joilla pitkäaikaistyöttömyyden riskitekijöitä tai pitkittynyttä työttömyyttä

-Toimintakausi 2020–2025

-Ohjelmassa on useita palveluntarjoajia

-Yli 2000 työllistynyt valmennuksen avulla, mukana vähän yli 5000

-Puolet osallistujista työllistyy

-Valmennuksen kesto on maksimissaan vuosi

-Ohjelmaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä omaan TE-asiantuntijaan

-Ohjelmaa hallinnoi ja rahoittaa S-Pankin varallisuudenhoito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *