Kategoriat
kohtaanto työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

Ikäsyrjintä työmarkkinoilla – onko siihen varaa?

Ikäsyrjintä työmarkkinoilla on valitettavasti yhä ajankohtainen ja vakava ongelma, joka koskee erityisesti yli 55-vuotiaita. Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan ikäsyrjinnän ilmiötä, sen seurauksia ja sekä mahdollisia ratkaisuja. Yksi tärkeä askel ikääntyvien henkilöiden työllistymisen edistämisessä olisi monimuotoisuuden arvostaminen työpaikoilla.

Kirjoittaja: Eija Lappalainen, kehittämispäällikkö Uudenmaan TE-toimisto

Ikäsyrjintä on yhtä haitallista kuin muutkin syrjinnän muodot, mutta saattaa usein jäädä huomaamatta tai vähemmälle huomiolle.

Yli 55-vuotiaiden kokema syrjintä työmarkkinoilla voi ilmetä monin eri tavoin kuten epäsuotuisina rekrytointiprosesseina, heikompana palkkauksena, vähäisempinä kouluttautumismahdollisuuksina ja olemattomina mahdollisuuksina edetä urallaan.

Tämä ongelma on erityisen merkityksellinen, kun otetaan huomioon väestön ikääntyminen ja työvoiman tarpeet.

Yli 55-vuotiailla on paljon kokemusta, tietoja ja taitoja, joita työnantajat voisivat hyödyntää.

Ikäsyrjintä työpaikoilla

Yksi tärkeä askel ikääntyvien henkilöiden työllistymisen edistämisessä olisi monimuotoisuuden arvostaminen työpaikoilla.

Monimuotoisuus tuo mukanaan erilaisia näkökulmia, taitoja ja kokemuksia, jotka voivat rikastuttaa työyhteisöä. Työnantajat voivat edistää tätä arvostusta rekrytoimalla monipuolisesti ja tarjoamalla mahdollisuuksia työpaikoilla kaikenikäisille työntekijöille.

”Vaikka työnantajilla olisi rekrytointivaikeuksia, he eivät välttämättä ole muita työnantajia halukkaampia palkkaamaan yli 55-vuotiaita. Rekrytointivaikeuksia kokevat työnantajat panostavat iäkkäämpien työntekijöiden palkkaamiseen vain, jos heillä on keskimääräistä myönteisempi käsitys vanhemmista työntekijöistä.” Tämä käy ilmi Eläketurvakeskuksen(ETK) tutkimusartikkelissa.

Ikäsyrjintä työelämässä viittaa syrjintään, joka perustuu työntekijän ikään. Tämä voi ilmetä useilla tavoilla esimerkiksi rekrytoinnin yhteydessä. Monet työnantajat saattavat suosia nuorempia hakijoita, ajatellen heidän olevan energisempiä tai sopeutuvaisempia.

Iäkkäiden työntekijöiden ylennykset saattavat jäädä tekemättä, jos nuoremmat työntekijät nähdään potentiaalisempina ehdokkaina, vaikka iäkkäillä työntekijöillä voi olla vuosien kokemus ja sitä kautta laajaa asiantuntemusta sekä samat edellytykset tehtävässä toimimiseen.

Iäkkäiden työntekijöiden kohdalla ikäsyrjintä voi johtaa varttuneempien työntekijöiden työsuhteiden päättämiseen, sivuun siirtämiseen tai heidän painostamiseensa jäädä eläkkeelle enneaikaisesti.

Vaikutukset yksilöihin

Ikäsyrjintä voi vaikuttaa iäkkäisiin työntekijöihin monin tavoin, kuten heikentää ammatillista itsetuntoa ja heidän kokemustaan merkityksellisyydestä työelämässä ja hyväksynnästä ylipäänsä yhteiskunnassa. Totuushan kuitenkin on, että me kaikki vanhenemme.

Myös sosioekonominen eriarvoisuus tulee näkyviin, kun työelämästä syrjäytetyt konkarit kohtaavat taloudellisia vaikeuksia työttömyyskorvauksen ollessa ainoa tulonlähde. 

Ei myöskään pidä unohtaa, että työelämästä pakollinen poissaolo vaikuttaa eläkekertymään. Vähäisenä ei voitane pitää myöskään edellä mainittujen asioiden vaikutusta yksilön henkiseen hyvinvointiin.

Syrjintä voi tuottaa stressiä ja ahdistusta eli ikäsyrjintä ei vaikuta pelkästään yksilöihin vaan myös laajemmin koko yhteiskunnassa. Se voi johtaa huonontuneeseen taloudelliseen suorituskykyyn ja kasvattaa merkittävästi esimerkiksi sosiaaliturvan tarvetta.

Miten voimme torjua ikäsyrjintää?

Yksi keskeinen toimenpide on tietoisuuden lisääminen. Mikään ei kuitenkaan muutu, jos emme muuta käsityksiämme ikääntyneistä.

Työnantajien ja työntekijöiden on oltava hereillä ikäsyrjinnän olemassaolosta ja sen haitallisista vaikutuksista. Rekrytoijien tulee olla perillä esimerkiksi siitä, minkä ikäisenä kukin ikäryhmä voi päästä eläkkeelle. Näin saadaan realismia siihen, että joillakin saattaa olla vielä jopa kymmenen vuotta tehokasta työskentelyaikaa ennen eläkettä.

Lisäksi olisi tärkeää luoda lakeja ja politiikkaa, jotka suojelevat ikääntyviä työntekijöitä syrjinnältä. 

Mitä siis voimme tehdä? Työnantajat voivat harjoittaa tasa-arvoisia palkkaus-, kouluttautumis- ja ylennyskäytäntöjä. Lainsäätäjät voivat säätää lakeja ikäsyrjinnän torjumiseksi työpaikoilla. Yksilöt voivat olla tietoisia ikäsyrjinnästä ja puuttua siihen, jos he näkevät sen tapahtuvan.

Ikäsyrjintä työelämässä on vakava ongelma, joka vaatii huomiota ja toimia sen torjumiseksi.

Toivottavasti tulevaisuudessa ikäsyrjintä vähenee ja kaikki voivat nauttia oikeudenmukaisista mahdollisuuksista työelämässä, riippumatta iästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *