Kategoriat
kohtaanto työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

Hyvät, pahat ja rutiinit – Toimivat rutiinit pelastavat arjen kiireessä

On helppoa olla töissä, kun työtehtävät ovat tuttuja ja työ sujuu joustavasti rutiinilla. Kun työskentelemme samassa työtehtävässä pitkään, karttuu paljon tietotaitoa omasta alasta. Tykkään tällaisesta tilanteesta, koska työn tekeminen on silloin mukavaa ja vaivatonta. On kuitenkin hyvä välillä tarkastella omia rutiineja kriittisesti ja rikkoa niitä, jos ne ovat uuden tiellä.

Kirjoittaja: Teija Määttälä, asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto

Vuosien saatossa meille kaikille tulee tiettyjä rutiineja, joita toistamme päivästä toiseen. Minulla itselläni on työssäni muutama rutiini. Teen ne lähestulkoon aina samalla lailla. Tässä pieni listaus minun päivästäni,

  1. Aloitan työt joka päivä miltei minuutilleen samaan aikaan.
  2. Kun avaan tietokoneen, teen sen tietyssä järjestyksessä.
  3. Luen päivittäin ensimmäisenä intran uutiset ja katson, onko jotain tärkeää kerrottu.
  4. Seuraavaksi luen sähköpostit.
  5. Lopuksi katson kalenteristani, mitä päivä pitää sisällään

Loppupäivä menee pitkälti työn touhussa, mutta pyrin myös lopettamaan aina samaan aikaan.

En ole useasti vaihtanut työpaikkaa tai työtehtävää, joten uuden oppiminen näissä tapauksissa on aina ollut jännittävää ja mielenkiintoista. Muutostilanteissa työn tekemiseen tarvitaan paljon energiaa ja tsemppaamista, jotta uuden työn hallitseminen olisi sujuvaa ja sen sisäistäisi kohtuullisessa aikataulussa.

Kun aloitin Uudenmaan TE-toimistossa asiantuntijana vuorotteluvapaatiimissä, mietin alkuperehdytyksen aikana mitä aiemmassa työssäni oppimaani ja kokemaani voisin hyödyntää uudessa työssäni.

Perehdytysvaiheessa yksi asia tuli heti mieleeni. Edellisessä työssäni käytin paljon Exceliä. Melko pian oivalsin, että voin tehdä Excel-pohjan helpottamaan sopimusten käsittelyä.

Tämä onkin osoittautunut hyväksi työkaluksi, jota kaikki tiimiläisemme käyttävät työssään päivittäin. Tiimiläiset kertoivat, että he avaavat jo rutiinilla ensimmäisenä aamulla Excelin, josta näkee yhdellä silmäyksellä, mitä asioita on kesken ja mikä vaatii käsittelyä. Tämä on yksi tärkeä työkalu, joka helpottaa työtämme.

Rutiineja kannattaa myös rikkoa

Yksi asia on varmaa, kun uusi työtehtävä tulee eteen vanhat rutiinit häviävät ja tilalle tulee erilainen työpäivä. Muistan vuosien takaa, kun olin kuuntelemassa Positiivareiden Juhani Töytärin luentoa. Juhani oli edelläkävijä positiivisen ajattelun edistämisessä.

Hänen tunnetuin lauseensa oli: ”Asenne ratkaisee”. Tätä olen pyrkinyt noudattamaan elämässäni. Juhanin luento oli mielenkiintoinen ja hänen positiivinen asenteensa todella kolahti. Tämän jälkeen olen lukenut useita Juhanin kirjoittamia kirjoja.

Yksi mieleenpainuva asia luennolla oli myös, että arjen rutiineja pitää myös rikkoa tai ainakin joskus tehdä jotain eri tavalla. Hän kehotti esimerkiksi kokeilemaan, että seuraavana aamuna lähdet töihin etuoven sijasta takaovesta.

Näin saat aamuusi erilaisen alun. Pienikin uusi asia antaa uutta näkökulmaa päivään. Luulenpa, että tämä epätavallinen lähtö töihin antaa myös päivään uutta sisältöä.

Tartuin ideaan ja lähdin seuraavana aamuna takaoven kautta töihin. Siinä tulikin heti hymyhuulille ja aamu alkoi mukavasti rutiinia rikkoen.

Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että toimivat tavat ja rutiinit tuovat helpotusta ja kevennystä arkeen. Tällöin ei tarvitse turhaan miettiä, että mitä ensimmäiseksi tekisi vaan kaikki lähtee sujumaan automaattisesti.

Jos ei ole minkäänlaista rutiinia, niin monesti tulee stressi jo siitä, kun aamuisin miettii, mistä sitä ensimmäiseksi aloittaisi.

Miten luoda uusi rutiini

Olen koiranomistaja ja tiedän kokemuksesta kuinka tärkeää, on pitää päivittäisistä rutiineista kiinni. Aamulla lähdemme koiramme kanssa aamulenkille ja iltapäivällä iltalenkille. Nämä lenkit tapahtuvat lähestulkoon joka päivä samaan aikaan.

Koira tietää tarkoin, milloin isäntäväki tulee töistä kotiin ja odottaa ovella häntä heiluen. Ruokailu ja namien piilotusleikki ovat meidän koirallamme myös joka päivä samaan aikaan. Meidän arkemme koostuu pienistä rutiineista ja jos näistä poiketaan, on koiramme levoton eikä osaa oikein asettua aloilleen. Nämä rutiinit ovat tulleet elämäämme pikkuhiljaa ja ovat osoittautuneet toimiviksi.

Kun neljä vuotta sitten muutimme mieheni kanssa Kuusamosta etelään, aloitimme heti suunnitelmallisesti hoitamaan muuttoon liittyviä asioita. Meille asioiden hoitaminen lähti rutiininomaisesti rullaamaan, koska olimme työssämme tottuneet hoitamaan monta asiaa yhtä aikaa sekä olemme toimineet haastavissakin tilanteissa. Hyvällä suunnittelulla asiat hoituivat nopeasti ja ongelmitta.

Muuton jälkeen pyrimme noudattamaan koiramme kanssa samoja rutiineja kuin ennenkin. Haasteita oli, mutta näin vuosia myöhemmin olemme saaneet hyvät rutiinit käyttöömme. Nykyisin arki rullaa myös koiran näkökulmasta katsottuna sujuvasti.

Suurin rutiinin muutos oli, että nykyään teemme paljon etätöitä, joten hänen ei tarvitse olla kotona yksin niin paljon. Pienillä muutoksilla, toistoilla sekä ajan kanssa hyväksi todetut rutiinit jäävät ajansaatossa osaksi elämäämme. Kuitenkin sillä ajatuksella, että arjen rutiineja on hyvä myös joskus rikkoa.

Työelämässä rutiinit syntyvät myös ajan mittaan. Kun teemme samanlaista työtä pitkään, niin jossain kohtaa työhistoriaasi huomaat, että olet tehnyt jonkun asian aina samalla tavalla. Olet tehnyt sen siksi, koska se tuntuu sinusta loogiselta ja helpolta.

Uudessa työtehtävässä on paljon opiskelua, perehdytystä ja suunnittelua. Joskus se tuntuu haastavalta ja ahdistavalta. Tällöin saatamme vetäytyä kuoreemme ja yritämme tehdä töitä niin kuin ennen.

Oikealla suhtautumisella ja asenteella muutokseen uusikin työ alkaa näyttäytyä jossain kohtaa hyvältä. Uuteen työympäristöön pääsee hyvin sisään, kun luo itselle uudet toimivat rutiinit.

TE-toimistojen suuri muutos koskettaa

Me täällä TE-toimistossa olemme suurten muutosten edessä, kun siirrymme valtiolta kuntien palvelukseen. Tällä hetkellä edessä on monta epävarmaa asiaa. Nyt tarvitaan sitä kuuluisaa resilienssiä. Tätä sanaa on viljelty nykyaikana paljon. Tämä hieno sana tarkoittaa selkosuomeksi, että ihminen voi mennä yli vaikeistakin tilanteista ja hänellä on kykyä sopeuta muutokseen.

Toiset selviävät erilaisista haasteista ja muutoksissa paremmin. Toisille suuri muutos ja arjen haasteet voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Juuri tätä muutosta varten työnantajamme on järjestänyt erilaisia muutosvalmennuksia. Näihin voi osallistua, jos tuntee tarvitsevansa tukea tähän suureen muutokseen.

Aina kannattaa myös katsoa, mitä uusi kortti tuo tullessaan. Edestä voi löytyä positiivisia yllätyksiä. Jos taas uusi työ ei ole sitä mitä halusit tai toivoit, aina voi miettiä toista polkua, jota lähtee kulkemaan.

TE-toimistossa on paljon pitkän linjan osaajia, joille varmasti on käyttöä. Täytyy vain uskoa omaan osaamiseen ja kokemuksen tuomaan ammattitaitoon. Toimintatapojen muutos vaatii joustavuutta. Kun aikaa kuluu ja uusi työ tulee tutuksi, niin uskon, että lopputulos on hyvä.

Olen itse kokenut suuren muutoksen niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työelämässä, kun muutimme työn perässä Kuusamosta pääkaupunkiseudulle.

Tiedän, että ihmisen mieli on siitä ihmeellinen, että suurten muutosten edessä se yrittää syöttää pään sisääsi kaikenlaisia skenaarioita siitä, mitä voisi tapahtua. Itselleni on ollut tärkeää, että teen päätökset nopeasti. Olen tunneihminen, kun tiukka tilanne tulee eteen, niin silloin sydän päättää, miten toimia.

Jos päätös tuntuu oikealta siinä hetkessä en jää sitä miettimään enempää. Iso muutos oli hankalaa myös minulle: uusi paikkakunta, uusi työ, uusi koti, uusi arki, uudet rutiinit, kaikki muuttui hetkessä.

Kaikesta olen selvinnyt, koska en liikaa mieti tulevaa. Jos oikein ahdistaa niin reipas kävelylenkki ulkoilmassa kodin lähiympäristössä tai luonnossa antavat uutta näkemystä sekä näkökulmaa vaikeisiinkin asioihin. Yleensä pelko poistuu ja tilalle tulee toivo ja mahdollisuus. Ja ne tutut rutiinit kantavat, kun ympärillä myllertää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *