Kategoriat
kohtaanto työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

Alanvaihtaja on mahdollisuus myös työnantajalle

Osaajapula. Tarve innovaatioille. Jatkuva oppiminen. Työelämän monimuotoisuus. Trendisanoja sinkoilee joka tuutista. Nyt kysynkin, kuinka rohkeasti yritykset nappaavat avoimena olevaan pestiinsä hakijan, jolla ei ole täysin sopivaa koulutusta tai työkokemusta? Mitä kaikkea menetetään, jos valitaan valmis osaaja sen sijaan, että palkattaisiinkin rohkeasti tuore ja innostunut alanvaihtaja?

Kirjoittaja: Kristina Juuso, sertifioitu coach

Olin pitkään yrittänyt vaihtaa alaa hakemalla mielenkiintoiselta kuulostavia työpaikkoja, joihin minulla ei ollut suoranaista kokemusta.

Kävin haastatteluissa, mutta tarjoukset menivät aina heille, joilla oli “kokemusta juuri näistä tehtävistä”.

Ammatillinen itsetuntoni oli pohjamudissa. Samalla tuohduin siitä, miksi potentiaalini, motivaationi ja haluni oppia eivät riittäneet työnantajille.

Yhteiskunnallinen merkitys

Jokainen meistä on nähnyt sen: innovatiivisen ratkaisun tai ajatusmallin, joka syntyy, kun joku tuo pöytään erilaisen näkökulman tai osaamisen toiselta alalta.

Esimerkiksi kaikkien tuntema Velcro-tarranauha syntyi ideasta soveltaa tapaa, miten takiaiset kiinnittyvät koiran turkkiin.

Alanvaihto voi parhaimmillaan johtaa nerokkaiden ideoiden syntyyn, mutta se tuo mukanaan myös monimuotoisuutta ja rikkautta työyhteisöön.

Uuteen rooliin palkattu alanvaihtaja tulee uteliaisuuttaan ihmettelemään asioita ja piintyneitä toimintatapoja. Näitä tehtävässä tai alalla pitkään työskennellyt on saattanut pitää asiaan kuuluvina, vaikka todellisuudessa ne ovatkin höttöä ja ajan- ja rahanhukkaa.

Alalta toiselle siirtyvä osaaminen auttaa yhä monimutkaistuvien ongelmien ratkomisessa.

Miksi vaihdamme alaa?

Poliitikoillamme on suuri paine pitää ihmiset töissä mahdollisimman pitkään. Tämä näkyy sekä eläkeiän nostamisena ja työttömyysetuuksien ehtojen kiristyksinä, että hyvinvointibuumina.

Minulla on eläkeikään ainakin 35 vuotta. Sen saavuttamiseen tarvitaan staminaa (elinvoimaa ja sisua). Kestävä ura tähtää siihen, että työura solahtaa muuhun elämään ja arvomaailmaan. Se tuo taloudellisen turvan tunteen ja mahdollistaa joustavuuden uran ja elämän eri vaiheissa.

Aikuisuuteen kuuluu, että nuorempana tehtyjä valintoja, kuten koulutusta, arvioidaan uudelleen. Joku puhuu kolmenkympin kriisistä, mutta on täysin normaalia, että joitakin näistä nuorena tehdyistä ratkaisuista halutaan laittaa uusiksi. Se tarkoittaa haaroittuvia ja toisiinsa limittyviä urapolkuja.

Harjoitettu politiikka vaikuttaa siihen, onko tällainen kestävä ura ihmisten mielestä mahdollinen vai ei. Suunnitelmat aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamisista varmasti lisäävät tunnetta näköalattomuudesta ja joustamattomuudesta.

Alanvaihtajat -podcastiin tekemieni haastattelujen perusteella yleisimpiä syitä alanvaihtoon ovat sisäisen arvomaailman muutokset burnoutin, sairastumisen tai koronan vuoksi tai muu iso elämänmuutos.

Myös työn sisällön muutos, epäsopiva esihenkilö tai organisaatiokulttuuri ovat toimineet alanvaihdon katalysaattoreina. Joskus eteen on tullut houkutteleva uusi mahdollisuus, jota ei voi ohittaa.

Syitä on monia, mutta yksi asia korostuu: henkilö on ollut valmis luopumaan tietyistä asioista, koska muutoksen tarve on ollut niin suuri.

Alanvaihdon haasteet ja niiden ylittäminen

Alanvaihto on matka itsensä kohtaamiseen. Usein alanvaihto tarkoittaa saavutetusta tulotasosta ja materialistisista unelmista luopumista, ainakin hetkeksi.

Voi olla monia esteitä ja pelkoja: “Olenko liian vanha?”

“Entä jos epäonnistun ja kaikki menee hukkaan?”

“Mitä muut ajattelevat?”

Ura-coachin lisäksi TE-toimiston palvelut toimivat apuna näissä tilanteissa, jolloin pystyt avun kanssa navigoimaan haasteiden läpi ja löytämään oman polkusi sinulle sopivalla tavalla.

Käytännön vinkkejä alanvaihtoon

  1. Tutustu itseesi coachin avulla: Mitä asioita teet mielelläsi ja miksi? Tunnista vahvuutesi, osaamisesi ja arvosi sekä mieti, minkälaista elämää haluat elää. Näin Marjukka huomasi, että hänelle sopiva ura löytyy vapaaehtoistoiminnan kautta tutuksi tulleelta vanhustenhoiva-alalta. https://alanvaihtajat.com/uusi-ala-loytyikin-ihan-nenan-edesta-marjukka-paukkunen/
  2. Prototyyppaa nopeasti: Ilmaise kiinnostuksesi uusia projekteja ja vastuualueita kohtaan esihenkilöllesi tai harrastuksissasi. Kokeile ideoita käytännössä, jolloin näet, onko suunta sinulle oikea. Tätä olen tehnyt itse paljon.
  3. Verkostoidu: Kysele LinkedInissä kiinnostavissa tehtävissä työskenteleviltä, millaista työ on ja mitä osaamista tarvitaan. Tätä hyödyntämällä Sohvi löysi palvelumuotoilun ja onnistui alanvaihdossa ilman uutta tutkintoa. https://alanvaihtajat.com/jarjestotoista-teknologialalle-ilman-uutta-tutkintoa/
  4. Opiskele matalalla kynnyksellä: Ilmoittaudu avoimen yliopiston tai kansalaisopiston kursseille ja fiilistele. Emma kokeili monia vaihtoehtoja ennen kuin lähti opiskelemaan. https://alanvaihtajat.com/kokopaivatyosta-kokopaivaiseksi-opiskelijaksi-emma-vahasarja
  5. Työskentele laajemmin: Voitko vähentää päivätöitä ja toimia osittain yrittäjänä tai tehdä fyysisempää työtä asiantuntijatyön vastapainoksi? Tämä on taktiikka, jota Riikka käyttää. https://alanvaihtajat.com/aivosumusta-sekatyontekijaksi-riikka-lamminen

Usko ja luota itseesi, ja muista: tukenasi on valtava määrä resursseja – mukaan lukien Alanvaihtajat -podcast!

Olen Kristina Juuso, generalisti/di/esihenkilö/opiskelija/tilaus-toimitusketjun ammattilainen/urajumissa olevien coach ja paljon muuta. Perustin Alanvaihtajat -podcastin alkuvuonna 2023, koska halusin saada ja välittää vertaistukea ja vinkkejä alanvaihtoon.

https://www.linkedin.com/in/kristinajuuso/

Blogi on osa Teemasta toimeen -viikkoa. Tsekkaa lokakuussa alanvaihtoon keskittyvän tapahtuman ohjelma tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *