Kategoriat
kohtaanto työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

Vielä ehdit – Täsmävinkkejä kesätyönhakuun

Jokainen nuori ansaitsee kunnon kesätyöpaikan. Työpaikan, jossa ihmistä kohdellaan hyvin ja maksetaan lain mukaista palkkaa. Sinä olet onnistuja, sinä osaat ja sinä olet hyvän työpaikan arvoinen. Kehu itseäsi, katso peiliin ja tee tästä itsellesi uusi totuus. Lue blogista kesätyövinkit.

Kirjoittaja: Reeta Vilhu, omavalmentaja Espoon kuntakokeilu

Vanhanaikaisen suomalaisen pessimismin voi jättää komeroon piiloon, sillä kukapa muu sinua kehuisi paremmin kuin sinä itse.

Työpaikan haussa usein tärkeintä on positiivinen asenne. Asenne, että haluat juuri sen työpaikan ja jo työhaastattelussa voit vakuuttaa työhaastattelijan, että olet oikea ihminen kyseiseen työhön.

Toki hyvät koulutodistukset ovat plussaa, mutta ne eivät ole ainoa ratkaiseva tekijä. 

Se ensimmäinen kesätyö ei varmasti jää viimeiseksi työksesi. Urasi on vasta alussa! Olet ehkäpä hakemassa opiskelemaan ja toivot ehkä pian kokemusta opiskelemaltasi alalta. Tsemppiä matkaan!

Minun ensimmäinen kesätyöpaikkani oli mansikkamaa Lappeenrannassa. Matkasin sinne serkun kanssa bussilla.

Sen muistan, että siitä noin kolmesta viikosta sain noin tuhat markkaa sekä paljon mansikoita vatsaani sekä lisäväriksi vaatteisiini. Rahaa karttui jäätelöön ostoon ja vähän muuhunkin.

Mutta, nyt on hyvä kerrata tietyt perusasiat ennen kuin lähdetään kesän hommiin. 

Työpaikka. Oletko jo saanut työpaikan? Jos et voisit etsiä vaikka näiltä nettisivuilta:  

https://www.careerjet.fi/

https://fi.indeed.com/

https://duunitori.fi/kesatyo

https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/avoimet-tyopaikat

https://tyopaikat.oikotie.fi/tyopaikat

https://www.jobly.fi/  

https://rekrytointi.com/avoimet-tyopaikat/kesatyopaikat/  

Tukea työnhakuun

Jos tarvitse apua työnhakuun, ota rohkeasti yhteyttä ohjaamoihin. Linkistä: https://ohjaamot.fi/lahin-ohjaamo löydät sinua lähinnä olevan ohjaamon. Voit myös soittaa, jos et pääse paikan päälle.  

Muista käyttää hyväksesi kaikki verkostot, joita sinulla on työpaikan hankintaan. Piilotyöpaikkoja voit löytää etenkin suhteiden avulla.

Tee huolellisesti ansioluettelo sekä työhakemus. Näitä voit muokata eri paikkoihin sopivaksi. Voit myös hyödyntää sosiaalista mediaa työnhaussa ja verkostoitumisessa.  

Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti ennen työsuhteen alkua tai ensimmäisten päivien aikana. Työnantajalla on velvollisuus tehdä se.

Suullinen sopimus käy myös, mutta suosittelen kirjallista dokumenttia, mistä voit tarkistaa sovitut ehdot. Tarkista, että työsopimuksessa löytyvät seuraavat tiedot:  

  • Työsuhteen alkamispäivä 
  • Onko työsuhde määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva? 
  • Onko koeaikaa? Koeaika voi olla maksimissaan puolet työsuhteen kestosta 
  • Mikä on työaika? Muista, että jos sinulla on nollatuntisopimus, myös sinä voit kieltäytyä työvuoroista.  
  • Palkka ja palkanmaksukausi. (Sopiva palkka kannattaa tarkistaa alan työehtosopimuksesta TES) 
  • Noudatetaanko TES:iä ja jos niin mitä vai vain työaika- ja vuosilomalakia? 
  • Ammattiliitot tarjoavat työsuhdeneuvontaa, josta voit kysyä neuvoja asioihin, jotka ovat epäselviä. SAK:lla on myös neuvontapuhelin, mistä voi kysyä apua. https://tyoelamanpelisaannot.fi/fi/sakn-tyosuhdeneuvonta/

Pelisääntöjä

Työnantajalla on direktio eli työnjohto-oikeus. Työntekijän tulee noudattaa työnantajan ohjeita ja tehdä työnsä huolellisesti.

Työntekijällä on tietyt velvollisuudet kuten: työtehtävät tulee hoitaa ja töissä pitää olla sovittuna aikana eikä töistä saa myöhästyä.  

Muista hyvät käytöstavat, vaikka jännittää ja hermostuttaa. Jännittämisen voi sanoa ääneen, niin saat varmasti rohkaisua ja kannusta. Tervehdi ja ole kohtelias kaikille.

Tee parhaasi. Se riittää. Virheitä ei kannata säikähtää, mutta toki sovitut työt kannattaa tehdä hyvin. 

Rajat ne ovat työelämässäkin ja niistä kannattaa pitää kiinni. Ihan kaikkea ei tarvitse sietää ja hyvään kohteluun on oikeus.

Jos ongelmia tulee, kannattaa ensin kysyä kollegoilta, miten niiden kanssa työpaikassa toimitaan. Ongelmat kannattaa tuoda esiin syyllistämättä.

Yleensä omaan esihenkilöön kannattaa olla aluksi yhteydessä. Hyvä esihenkilö on kullan arvoinen. Jokaisen uran varrelle sattuu sekä hyviä että huonoja esihenkilöitä. Suuremmilla työpaikoilla on luottamushenkilö, jonka puoleen voi kääntyä mahdollisten ongelmien sattuessa.

Lisäksi voit ottaa yhteyttä myös ammattiliiton tai työsuojelun (https://www.tyosuojelu.fi/.  

Onnea kesätyötaipaleelle! Toivon, että ensimmäinen kesätyösi on sinulle mukava kokemus, jolta voit ponnistaa ilolla työelämään.

Työlainsäädäntöön ja työsuojeluun konsultoitu työsuojeluasiamies Marika Koskea sekä sisältöön konsultoitu myös pitkän työuran työllisyyden hoidon parissa tehnyttä asiantuntija Juha K. Humalajokea.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *