Kategoriat
työelämä työmarkkinat Yleinen

Aika ystävä vai vihollinen? Aika hyvä kysymys

Olen ollut mestari säheltämään ja säätämään aikataulujen kanssa. Parhaimmillaan minulla on ollut käytössä samaan aikaan viisi fyysistä kalenteria, muutama kännykkäkalenteri sekä pari outlook-kalenteria. Plus kaikki applikaatioiden omat kalenterit. Kerron muutaman vinkin, kuinka sain ajankäyttöni haltuun. Ehkä joku näistä toimii myös sinulle?

Kirjoittaja: Reeta Vilhu, palveluneuvoja Vantaan ja Keravan kuntakokeilut

Ensimmäisen oman kalenterini ostin 13-vuotiaana. Se oli Teinikalenteri, jossa oli muoviset vaaleanpunaiset kuoret. Repaleinen pikku kirjanen. Kirjoitin siihen omia menojani, harrastuksiani, koulun aikatauluja sekä salaisuuksia.

Nykyään minulla on pöytäkalenteri, seinäkalenteri sekä perheen yhteinen kalenteri.

Minulla on Post-it -lappusia, ruutuvihkoja, A4-arkkeja kansioissa sekä eriväriset mapit rivissä, kiiltäviä muovisia taskuja ja kierrelehtiöitä.

Ai niin, ja eri mappeihin työpaikan ja kodin paperit!

Intohimona kalenterit

Syksyllä 2021, kun olin Kööpenhaminassa perheen kanssa syyslomamatkalla, löysin aivan mielettömän upean Moleskinen Harry Potter -kalenterin. Siinä on hienot viininpunaiset kannet.

Aika näyttää, miten se tulee toimimaan — totean nyt lakonisesti.

Nuorempana en oikein osannut käyttää kalentereita. Huomasin kuitenkin vanhemmiten, että on todella tärkeätä hallita aikaa tai muuten aika hallitsee sinua.

Me ihmiset olemme erilaisia. Jotkut kirjoittavat kaiken Time management -kalentereihin, toiset toimivat spontaanisti. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, on vain erilaisia tapoja ajanhallintaan.

Usein parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun opettelee tuntemaan itsensä ja toimii sen mukaisesti. Lisäksi terveet elämäntavat ja riittävä itsekuri toimivat useimmille.

Hyvä ajanhallinta lisää tehokkuutta, vähentää stressiä sekä vaikuttaa positiivisesti elämän kaikkiin osa-alueisiin, joten siksi siihen kannattaa panostaa.

Vapaalla spontaania heittäytymistä

Priorisointi on hyvä keino hallita aikaa. Mietin usein, mikä on tärkein asia minulle juuri nyt?

Priorisointia helpottaa, kun elää omien arvojen mukaista elämää. Mikä on ”kyllä”, mikä on ”ei”. Meillä on tässä valinnan vapaus. Valitse elämä, valitse positiivisuus ja valitse toimiva ajanhallintasysteemi.

Vuosi vuodelta olen pikkuhiljaa oppinut hallitsemaan aikaani paremmin, suunnitelmallisesti. Näin olenkin saanut ajan haltuun pienin askelin.

Käännekohta tapahtui varmasti silloin, kun huomasin, että hankaloitan vain omaa elämääni, jos en suunnittele menojani. Joten seuraavaksi minun siis vain piti alkaa kalenteroida tekemiseni.

On myös hyvä oppia ottamaan rennosti ja elää hetki vapaana ilman organisointia ja aikatauluja. Viikonloppuisin on kiva vaihtaa vapaalle, kun työelämää täyttävät tiettyihin kellonlyömiin sidotut palaverit.

Onko sinulla ollut haasteita ajankäyttösi kanssa? Toivon, että hyödyt vinkeistäni.

Hyvä keino on antaa kodin joustaa esimerkiksi siivouksen suhteen. Samalla kannattaa peilin edessä harjoitella perustelemaan, miksi ei ole siivonnut. Näin ovat vastaukset valmiina lähipiirin mahdollisiin valituksiin, jos he ovat mielestään törmänneet etuovella vastaan käveleviin likaisiin sukkiin.

Tärkeiden kysymyksien äärellä

Aika — onko se ystävämme vai vihollisemme? Varmasti molempia.

Viimeistään keski-iässä ymmärtää, että tiimalasissa puolet hiekasta on valunut alempaan puoliskoon ja tulee kiire kauppaan ostamaan uutta tiimalasia.

Pitäisikö kouluttautua vielä uuteen ammattiin? Vielä ehtisi. Nuorena ovia on auki joka suuntaan. Entä nyt? Minne mennä?

Onneksi vastauksien etsimiseen on aikaa koko elämä.