Kategoriat
kohtaanto Toimitus suosittelee työelämä työmarkkinat työnantajat

Kuusamosta Helsinkiin — keski-ikäisen pariskunnan hyppy tuntemattomaan

Muutimme Kuusamosta Helsinkiin töiden perässä kolme vuotta sitten. Meille paikkakunnan vaihdos oli iso muutos, koska olimme asuneet koko elämämme synnyinseudullamme Koillismaalla.
Nykyään monet muuttavat etelästä pohjoiseen, koska haluavat pois hektisestä työstä ja suurkaupungin vilskeestä. Me kuljimme vastavirtaan työn ja lasten vuoksi.

Kirjoittaja: Teija Määttälä, asiantuntija, Uudenmaan TE-toimisto

Kun mieheni ja minä aloimme keski-ikäisinä suunnitella muuttoa toiselle paikkakunnalle, kynnys olikin hiukan korkeammalla ja edessä suuri prosessi.

Olimme asuneet koko ikämme pohjoisessa, tunnetussa matkailupitäjässä. Kuusamo luetaan pikkukaupungiksi, mutta meille paikallisille se on kylä.

Laskettelukeskus Ruka sijaitsee 25 kilometrin päässä ja suurin osa kyläläisistä työllistyy matkailualalla, tavalla tai toisella. Töitä on löytynyt, jos on ollut valmis tekemään matkailualaan liittyviä työtehtäviä. Niinpä minäkin puursin ensimmäiset reilut 20 vuotta matkailualalla.

Nuorena työ oli kiinnostavaa ja haastavaakin. Vuodet vierivät huomaamatta. Eräänä keväänä vain päätin, että nyt täytyy tehdä jotain muutakin ja vaihdoin lennosta henkilöstövuokrauksen pariin.

Tämä aika oli erityisen opettavaista ja sainkin kahdeksan vuoden työskentelyn jälkeen mukaani vankan ammattitaidon, joka piti sisällään asiakaspalvelua ja myyntiä laajalla skaalalla.

Yrityksen toiminta laajeni ja työmatkat pitenivät. Loppuvaiheessa työ oli muuttunut hyvin hektiseksi. Ajattelin, että olisi aika tehdä jälleen muutos elämässä. Rohkeasti ryhdyin mieheni kanssa etsimään työpaikkoja myös muualta Suomesta.

Kesällä 2019 aloimme tosissamme suunnittelemaan muuttoa Helsinkiin. Paikkakunta valikoitui helposti, koska lapsemme asuivat siellä ja olivat jo pariin otteeseen houkutelleet meitä muuttamaan etelään.

Olin käynyt useasti Helsingissä työmatkoilla, joten kaupunki oli jollain tavalla tuttu. Ensin mietin, että miten selviytyisin työmatkoista aamu- ja iltapäiväruuhkassa. Liikenne oli tuntunut niin kaoottiselta ja monimutkaiselta.

Kuusamossa työmatkaan meni noin 10 minuuttia. Auton sai toimiston oven eteen helposti parkkiin.

Ajatus Helsingin liikenneruuhkista vähän hirvitti, mutta kiinnostus muuttaa oli niin kova, että ryhdyimme etsimään asuntoa pääkaupunkiseudulta.

Paritaloon luonnonsuojelualueen kupeeseen

Talon myyminen oli suurin haaste. Olimme aktiivisesti seuranneet paikkakunnan kiinteistömarkkinoita. Talot menivät huonosti kaupaksi ja myyntiajat olivat pitkiä. 1990-luvulla rakennettu tiilitalomme oli hyvällä paikalla ja olimme juuri saaneet valmiiksi mittavan sisäremontin. Niinpä otin muutamia kuvia talostamme ja laiton ne Facebookiin paikalliseen ryhmään.

Yllättäen kiinnostuneita olikin useita ja saimme nopeasti kävijöitä taloesittelyyn. Elokuussa teimme talokaupat. Myimme talon ja ostimme paritalon pääkaupunkiseudulta. Onneksi kaikki meni niin nopeasti, ettemme ehtineet missään vaiheessa peruuttaa suurta suunnitelmaa.

Lapset auttoivat meitä Helsingin päässä asunnon etsimisessä. Sen tiesimme, että asunnon täytyisi olla keskustan ulkopuolella ja mielellään rivitalo. Mukanamme muutti koiramme Dani, joka oli saanut asua isossa omakotitalossa, jossa hänellä oli suuri piha-alue missä juoksennella. Tämän vuoksi kerrostalo ei tullut kysymykseen.

Löysimme juuri rakennetun paritalon Espoosta. Kävimme katsomassa taloa ja tykkäsimme paikasta. Muutamia muitakin kiinnostavia rivitalo-osakkeita olisi ollut, mutta aikataulumme oli tiukka, joten vain tämä yksi ehdokas jäi käytännössä jäljelle.

Hyppy etelään sujui lopulta yllättävän nopeasti. Innostuimme muuttoajatuksesta kesäkuussa 2019 ja syksyllä kaikki oli hoidettu.

Muutto lokakuun harmaudessa

Teimme todella ison suursiivouksen taloomme. Luovuimme ja lahjoitimme suuren määrän tavaraa, sillä uusi asuntomme oli huomattavasti pienempi. Muuttomatkaa kertyi 800 kilometriä per suunta. Ajelimme kaksi peräkkäistä reissua vanhaan kotikaupunkiimme.

Kun asetuimme aloillemme Espooseen, niin aluksi kaikki oli outoa ja erilaista. Onneksi lapset asuivat lähellä, ja auttoivat meitä sopeutumaan uuteen kotiimme. Lokakuun harmaus ei kyllä edesauttanut asiaa. Ilma oli sumuinen ja sateinen.

Ensimmäisenä talvena ei satanut lainkaan lunta. Olimme ihmeissämme. Olimme tottuneet, että talvi tulee lokakuussa ja lumi sulaa toukokuussa.

Onneksi kaksi seuraavaa talvea ovat olleet melkein yhtä lumirikkaita kuin pohjoisessa. Saimme sattumalta parhaan mahdollisen asuinpaikan, jossa luonto on lähellä. Kun ajaa Vihdin tietä kotia kohti, niin vähän ennen kotikujaa avautuu peltomaisema ja kaunis metsä. Asumme luonnonsuojelualueen kupeessa, joten koiran kanssa on ihana asua täällä.

Yksi pieni miinus tulee siitä, että tänne ei tule junaa eikä metroa. Bussilla keskustaan menee 50 minuuttia. Työmatka piteni, mutta onni onnettomuudessa ­– voin tehdä etätöitä. Toimistolla käyn säännöllisesti viikoittain ja silloin on mukava tutustua työkavereihin paremmin.

Aktiiviseen työhakuun

Mieheni työnantaja pysyi samana, sillä hän sai siirron yrityksen toimipaikkaan Helsinkiin. Tässä kohtaa päätin, että löydän työpaikan paikan päällä, sillä onhan minulla alla jo vankka työkokemus. Ajattelin, että kun pääsen asettumaan uuteen kotiin, niin aloitan heti työnhaun.

Vuodenvaihteen jälkeen 2020 aloitin aktiivisen työhaun. Ensin hain oman alan töitä rekrytoinnista. Asia osoittautui hankalaksi ja työlääksi. Kävin myös rekrytointimessuilla Kaapelitehtaalla sekä myynnille suunnatussa tilaisuudessa Finlandia-talolla.

Tilaisuudet olivat hyviä mutta tulokset laimeita. Huomasin, että ikä saattaakin olla esteenä monessa tapauksessa. Laajensin työnhakuprofiilia ja laiton työhakemuksia kaikkiin mahdollisiin työpaikkoihin, joiden vain ajattelin pystyväni.

Neljä kuukautta hain ja hain ja yhteen työhaastatteluun pääsin. Tämän mahdollisuuden toi Finlandia-talon tilaisuus ja haastattelun teki henkilöstövuokrauksen edustaja. Haastattelu ei kuitenkaan vienyt pidemmälle ja aloin pikkuhiljaa vajoamaan epätoivoon: Jääkö työpaikka todellakin saamatta?

Kun yrittää ja yrittää niin joskus tärppää

Pitkän työurani aikana tehtävänkuvani on ollut aina jossain määrin myynnissä. Tiesin, että vain pitkäjänteisellä ja periksiantamattomalla asenteella työpaikka löytyy. Tässä vaiheessa sain toisen työhaastattelun ja ajattelin: Nyt tai ei koskaan.

Valmistauduin hyvin haastatteluun, ajoin kaksi kertaa reitin läpi haastattelupaikkaan, jotta varmasti olisin oikeaan aikaan paikalla. Kertasin työnantajan nettisivuja ja tutustuin työnkuvaan.

Työhaastattelu oli Uudenmaan TE-toimistoon ja vuorotteluvapaiden asiantuntijan tehtäviin. Haastattelutilanne oli leppoisa ja henkilöt paikalla olivat samanhenkisiä. Minulle jäi hyvä fiilis. Jo samana päivänä minulle soitettiin ja sain työpaikan.

Nyt olen ollut töissä kaksi ja puoli vuotta ja se on ollut elämäni parasta aikaa. Työ on erilaista kuin ennen, mutta myös jotain samaakin löytyy eli tässäkin rekrytoimme sijaisia, hoidamme vuorotteluvapaasopimukset, opastamme, neuvomme ja kerromme TE-toimiston tarjoamista palveluista.

Elämä etelässä

Olemme viihtyneet etelässä hyvin. Meillä molemmilla on mielenkiintoinen työ. Näitä työpaikkoja emme olisi saaneet pohjoisessa.

Lapset ovat lähellä ja olemme heidän kanssaan paljon tekemisissä. Pääkaupunkiseudulla on paljon nähtävää ja erilaisia tapahtumia ja tästä olemme erityisen innossamme. Asuntomme on hyvällä paikalla, olemme melkein kaupungissa, mutta silti maaseudulla.

Myös ystävät ja suku tulevat mielellään kyläilemään ja samalla he pääsevät katselemaan pääkaupungin nähtävyyksiä. On myös ihana tutustua uusiin ihmisiin.

Muutto vastavirtaan

Nykyisin ihmiset muuttavat etelästä pohjoiseen. Yle uutisoi taannoin, että Lappi ja pohjoinen saavat muuttovoittoa ensimmäistä kertaa 60 vuoteen. Ihmiset haluavat pois hektisestä työstä ja suurkaupungin vilskeestä.

Tämä molemmin puolinen virta on hyväksi, koska pohjoiseen tarvitaan asukkaita, jotta infra pysyy kunnossa ja etteivät pienet kylät kuole ja palvelut lakkaa.

Me tulimme vastavirtaan työn ja lasten vuoksi. Vajaa kolme vuotta on mennyt siivillä ja olemme kiitollisia, että otimme rohkeasti hypyn kohti tuntematonta.

Vinkkejä muille muuttajille

  1. Kun päätös muutosta on tehty, tee selvä suunnitelma asioiden hoitamiseksi. Meille tärkeintä oli talon myynti sekä uuden asunnon löytäminen.
  2. Laita muuttopäivä lukkoon. Aloita tavaroiden perkaaminen ajoissa. Vie turha tavara kirppikselle tai kierrätyskeskuksiin. Varaa tarpeeksi muuttolaatikoita sekä päätä, miten tavarat kuljetetaan uuteen kotiin.
  3. Hae kaikki mahdollinen tieto uudesta kotikaupungista ja asuinalueesta: lähikauppa, työmatkaliikenne, ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.
  4. Jos työpaikka ei ole valmiina, niin ole heti aktiivinen työnhaussa. Verkostoidu, käy tilaisuuksissa ja rekrymessuilla. Pyri löytämään nopeasti mielekästä tekemistä, jotta et jämähdä paikoillesi.
  5. Alku on usein hankalaa, mutta ajan kanssa arki alkaa sujumaan ja pian saat käsityksen, oliko muutto oikea vai väärä ratkaisu.
  6. Jos muutto osoittautui huonoksi vaihtoehdoksi, voit aina palata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *