Kategoriat
työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

Yrittäjäksi valmiiseen yritykseen – Haussa tuhansia uutteria jatkajia

Yrittäjäksi ei aina tarvitse ryhtyä perustamalla kokonaan uutta. Tuhannet toimivat yritykset etsivät jatkajaa liiketoiminnalleen ja lähivuosina määrä vain kasvaa. Omistajanvaihdos on hyvä mahdollisuus toteuttaa oma unelma yrittäjyydestä. Tärkeintä on motivaatio ja osaaminen yrittäjänä toimimiseen. Halu yrittäjyyteen täytyy lähteä ihmisestä itsestään, mutta osaamista voi kehittää vaikkapa TE-toimiston yrittäjäkursseilla.

Kirjoittaja: Riku Hautamäki, johtava asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto

Yrittämisen suosio on kasvanut tasaisen varmasti. Yrittäjäksi ryhtyminen kiinnostaa nuoria, ja moni oppilaitos sisällyttää koulutusohjelmiinsa yrittäjyysopintoja. Myös vuosittain perustettujen yritysten määrä kasvaa tasaisesti.

Samalla kuitenkin EK:n (Elinkeinoelämän keskusliitto) omistajanvaihdosbarometri kertoo, että jopa 50 000 yritystä on lähivuosina omistajanvaihdoksen edessä. Yleisin syy tähän on yrittäjän oma eläköityminen.

Yrittäjyys on tärkeää Suomen kansantaloudelle

Suomen työmarkkinoilla yrittäjänä työllistyy yli 200 000 ihmistä. Kokonaisuudessaan yrityssektori työllistää noin 1,4 miljoonaa työntekijää – heistä 66 % työskentelee pienissä- ja keskisuurissa yrityksissä.

Lisäksi työmarkkinatutkimukset paljastavat, että valtaosa kokonaan uusista työpaikoista syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Käytännössä pk-yritykset ovat ainoa työllistäjä, jonka työvoiman määrä kasvaa. Suuryrityksissä ja julkisella sektorilla työntekijämäärät ovat olleet laskusuunnassa monestakin syystä.

Voi siis sanoa, että pk-yritykset pitkälti elättävät Suomen ja pk-yritysten työllisyyskehitys ratkaisee, kuinka paljon Suomeen syntyy uusia työpaikkoja.

Koska yrittäjyyden merkitys kansantaloudelle on niin suuri, yhteiskunta pyrkii tukemaan sekä uusien yritysten syntymistä että olemassa olevien yritysten toiminnan jatkumista monin keinoin. Apua on saatavilla niin rahoituksen hankintaan kuin liiketoimintaosaamisen kehittämiseen.

TE-toimisto on jo vuosien ajan tukenut yrittäjäksi ryhtyviä starttirahalla, jota on tietyin ehdoin mahdollista saada ryhtyessään kokoaikaiseksi päätoimiseksi yrittäjäksi.

Eikä tuki ole tarkoitettu vain työttömille, vaan sitä voi saada myös suoraan työelämästä tai koulunpenkiltä yrittäjäksi ryhtyvä. TE-toimisto myös kouluttaa yrittäjyydestä kiinnostuneita säännöllisesti toteutettavien yrittäjäkoulutusten ja -valmennusten avulla.

Yrittäjäksi omistajanvaihdoksella

Moni yrittäjyyttä suunnitteleva lähtee automaattisesti miettimään kokonaan uuden oman yrityksen perustamista. Usein voisi kuitenkin olla helpompaa ostaa olemassa oleva yritys, ja jatkaa sen liiketoimintaa.

Vaikka omistajanvaihdoksissa lähes aina joutuu kuluttamaan rahaa yrityksen ostamiseen, sen vastapainoksi on mahdollista saada välittömästi toimiva yritys, jolla on vakiintuneita tuotteita ja asiakkaita.

Kaikkiaan yrityskauppoja tehdään tuhansia vuosittain, ja niin ostajat kuin myyjätkin edustavat kansan koko kirjoa. Samoin kaupan kohteena olevat yritykset voivat olla kirjaimellisesti miltä alalta tahansa.

Esimerkiksi kahvila saattaa siirtyä suvussa nuoremmalle jatkajalle tai rakennusfirman ostaakin joku sen omista työntekijöistä. Joskus kaupan sysää liikkeelle Yrityspörssin myynti-ilmoitus, joka kannustaa yrittäjyyttä suunnittelevaa ottamaan yhteyttä ja toteuttamaan unelmansa itsenäisenä liikkeenharjoittajana.

Jatkajina tavalliset kansalaiset

Rahoitusta yrityskauppaan voi saada oman pankin lisäksi valtion eritysrahoitusyhtiö Finnveralta (joka voi myös toimia takaajana tavalliselle pankkilainalle). Niin pankeilla kuin Finnverallakin on pitkä kokemus yrityskauppojen rahoittamisessa, ja ne osaavat neuvoa rahoituksen hakemisessa.

Suurin osa yrityksen ostajista ei ole rikkaita, vaan aivan tavallisia kansalaisia, jotka maksavat yrityskaupan lainoituksella. Lainatut rahat maksetaan takaisin yrityksen tuotoista.

Erittäin tärkeää tukea uudelle yrittäjälle antavat uusyrityskeskukset, joita löytyy ympäri Suomen. Lisäksi Suomen Yrittäjät auttavat omistajanvaihdoshankkeensa kautta sekä yrityksen myyjää että ostajaa löytämään toisensa.

Myös TE-toimistojen Työmarkkinatorin kautta ilmoitetaan säännöllisesti yrittäjäpaikkoja. Osassa on kyse omistajanvaihdoksesta, osassa puolestaan haetaan esimerkiksi franchise-yrittäjiä suuremmille ketjuille.

Omistajanvaihdosten hankalimpiin osa-alueisiin kuuluu ostettavan yrityksen arvon määrittely. Käytettyä autoa ostaessa on helppo selvittää, mitä vastaavat samankaltaiset maksavat, ja se kertoo ainakin suurusluokan, josta lähdetään neuvottelemaan.

Yrityskaupassa hinnanmääritys on vaikeampaa ja pyyntö ja tarjous saattavat usein poiketa toisistaan suurestikin. Tässäkin asiassa paras apu on ulkopuolisen ammattilaisen tuki (esim. aiemmin mainittu Suomen Yrittäjien omistajanvaihdoshanke).

Valmiiksi kannattava ja menestyvä yritys maksaa luonnollisesti enemmän, vaikeuksissa olevan saa taas halvemmalla.

Pieni notkahdus liiketoiminnassa on kuitenkin erinomainen mahdollisuus lähteä kehittämään yritystä oman näköiseksi ja juuri siihen suuntaan, mihin itse haluaa.

Aiemmin mainittu TE-toimiston starttiraha on mahdollista myöntää myös yrityskaupan ja omistajanvaihdoksen yhteydessä. Enintään vuoden ajalta maksettava noin 700 €/kk tuki on tarkoitettu yrittäjän henkilökohtaiseksi avuksi vaikean alkuvaiheen yli – oli sitten kyse uuden yrityksen perustamisesta tai olemassa olevan liiketoiminnan uudelleen suuntaamisesta.

Liiketoiminnan kehittämisen avuksi on myös olemassa valtava määrä erilaista neuvontaa, ja myös rahoitusta. Uudenmaan TE-toimiston Kasvuväylä -palvelu lienee kattavin ilmainen tapa lähteä selvittämään yrityksen kehittämisen tueksi tarkoitettuja palveluita.

Yrittäjyysunelmista totta

Muistan auttaneeni TE-toimiston työnhakijaa, joka oli aina haaveillut kukkakaupan perustamisesta. Ennen kuin hän ehti edetä suunnitelmassaan alkua pitemmälle, hän tapasikin kukkakauppiaan, joka oli jo pitkään harkinnut eläkkeelle jäämistä.

TE-toimisto sopi työkokeilusta kyseiseen kukkakauppaan, ja niiden kuukausien aikana alanvaihtoa suunnitellut työnhakija tutustui kukkakaupan arkeen. Samalla hän näki konkreettisesti, mitä on pyörittää omaa yritystä.

Kokemuksen perusteella hän oli valmis ottamaan seuraavan askeleen, ja asiantuntija-avulla liikkeelle löydettiin oikea kauppahinta. Itse saatoin myöntää uudelle yrittäjälle starttirahan yritystoiminnan ensimmäisten kuukausien tueksi.

Kukkakauppa toimii edelleen eräässä kauppakeskuksessa.

Yritystoiminnan merkitys Suomen tulevaisuudelle on ensiarvoisen tärkeä. Yritykset työllistävät merkittävän osan työikäisestä väestöstä ja tuottavat suoria ja epäsuoria verotuloja valtavan määrä.

On äärimmäisen tärkeää, että mahdollisimman moni omistajanvaihdoksen edessä oleva kannattava yritys saa liiketoiminnalleen jatkajan.

Olisi myös tuhlausta antaa hyvien yritysten hiipua, ja vain yksioikoisesti perustaa uusia niiden tilalle. Siksi omistajanvaihdosten tukeminen on tärkeä osa Suomen elinkeinopolitiikkaa.

Yrityskauppa voi olla myös oiva ensiaskel yrittäjyydestä unelmoivalle lähteä kohti haaveammattiaan.

Lisää omistajanvaihdoksista Uudenmaan TE-toimiston TE-live -lähetyksestä Youtube-kanavaltamme:

https://www.youtube.com/watch?v=nGyBG8oOXE8

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *