Kategoriat
työelämä työmarkkinat Yleinen

Uratarina vaatealalta – Extratyöntekijästä myymäläpäälliköksi

Vuonna 2010 hain lukion lopettamisen jälkeen opiskelemaan ammattikouluun suunnitteluassistentiksi. Halusin myös muuttaa omilleni. Huomasin, että paikkakunnalleni oli avautumassa Gina Tricot -ketjun myymälä ja he etsivät tekijöitä eri tuntisopimuksille. Kirjoitin hakemuksen ja tästä alkoi urapolkuni vaatealalla.

Kirjoittaja: Jasmin Venäläinen, Vero Modan Lahden myymälän myymäläpäällikkö

Hain muistaakseni alun perin töihin Gina Tricotille toiveissani saada tuntisopimuksen, 10 h/viikko -sopimuksen. Haastattelu meni hyvin ja sainkin puhelun heiltä.

Valitettavasti en saanut tuntisopimusta, mutta pääsin heille extratyöntekijäksi. Eli olin tarvittaessa töihin kutsuttava työtekijä. Onnekseni kauppa kävi ja tekijöitä tarvittiin. Extrasta etenin vastuumyyjäksi.

Valmistumiseni jälkeen loppui opintotuki, joten täytyi miettiä, miten saisin laskut maksettua ja elämää elettyä. Etsin kuumeisesti oman alan eli rakennuspiirtäjän työtehtäviä ja samalla työtä vaatekaupoista, joista minulla oli jo kokemusta. Gina Tricotin myymälän vieressä oli VILA. Heidän ikkunassaan oli lappu: etsimme myyjää 25 h/vko -sopimuksella. Tietenkin hain paikkaa ja sen sitten sainkin.

VILAn myyjänä opin, mitä myyminen todella on. Eli kuinka kartoitetaan asiakkaan tarve, luodaan kenties lisää tarpeita ja tehdään loppuun asti lisämyyntiä niin, ettei asiakas koe sitä kuitenkaan ahdistavaksi. Sain koko ajan lisää vastuuta. Hoidin tuotetilauksia, poistoja ja olin mukana muutamassa työhaastattelussa. Työskentelin VILAssa yhteensä viisi vuotta.

Alkuvuodesta 2018 esimieheni kertoi, että paikkakunnallamme muutama vuosi aiemmin ovensa sulkenut Vero Moda palaa takaisin. Tällä kertaa liike oli tulossa kaupungin laidalle rakennettavaan uuteen kauppakeskukseen. Olin nähnyt mainoksia tästä ja myös heidän työpaikkailmoituksensa. Esimieheni pohti, hakisiko sinne myymäläpäälliköksi vai ei. Kyseessä oli määräaikainen sopimus, joten hän ei siihen uskaltanut heittäytyä. Enkä itsekään sitä sen kummemmin miettinyt. 

Kohti uusia haasteita

Kului jokunen viikko ja sain viestin kaveriltani. Hän kertoi, että Vero Modalla työskentelevä aluepäällikkö haluaisi puhelinnumeroni. Tietenkin annoin kaverilleni luvan tähän.

Kymmenen minuutin kuluttua aluepäällikkö soitti. Hän kysyi, miksen ollut hakenut myymäläpäällikön paikkaa? Tunsin aluepäällikkönä työskentelevän Minnan entuudestaan, koska hän oli käynyt asiakkaanani VILAssa ja meillä oli yhteisiä tuttuja.

Noh, kerroin hänelle olevani ihan tyytyväinen nykyiseen työpaikkaani ja lisäksi määräaikaisuus jännitti. Olimmehan juuri ostaneet puolisoni kanssa asunnon. Minna selitti, että myymäläpäällikön paikka on määräaikainen, koska hän itsekin tuuraa äitiyslomalaista. Mikäli myymäläpäällikön pesti ei jatkuisi, työ jatkuisi apulaismyymäläpäällikkönä 30 h/vko -sopimuksella.

Kiinnostuin heti ja sovimme haastattelusta. Muutamien haastattelujen jälkeen aloitin Vero Modan myymäläpäällikkönä juuri avautuvassa kauppakeskuksessa.

Kahden viikon ajan haastattelimme ja etsimme minulle täydellistä tiimiä. Asettelimme tuotteita, järjestimme taukotilat ja laitoimme kaikki irtaimistot paikoilleen. Huhtikuussa 2018 vietettiin avajaisia. 

Ehdin olla noin puoli vuotta kauppakeskuksessa, kun aluepäällikkö Minna kyseli: ”Mites olisi hieman isompi ja haastavampi myymälä?”  Lahden kauppakeskus Triosta oli myymäläpäällikkö lähdössä ja olisin Minnan mukaan täydellinen sinne. Kyseessä olisi liikevaihdollisesti suurempi ja haastavampi pesti. Kunnianhimoisena otin tietenkin tämän tarjouksen vastaan. 

Monta narua käsissä

Myymäläpäällikön tehtäviin kuuluu yleisen arjen järjestäminen ja pyörittäminen. Sinä ohjaat laivaa ja toimit kapteenina. Apunasi ovat somistaja ja myyjät. Vastaat myymäläsi tuloksesta ja siitä, että tiimisi on motivoitunut ja teillä on yhteinen tavoite. Tämä onkin mielestäni työn haastavin puoli.

Kyseessä on oikeasti elämän tapa. Työtä täytyy rakastaa ja huolehtia, että tiimisi kokee samoin. Heillä tulee olla halu tehdä tulosta ilman sen suurempia palkintoja. Totta kai meillä on myyntikilpailuja ja muita porkkanoita, mutta se halu täytyy lähteä täysin sinusta itsestäsi.

Kuukauden alussa teemme aina yhteenvedon edellisestä kuukaudesta. Miten myynti onnistui verrattuna edelliseen vuoteen? Missä onnistuimme, missä emme? Annamme palautteen myyjille heidän henkilökohtaisista myyntiluvuistaan.

Lisäksi teemme suunnitelman annetusta budjetista. Miten pääsemme kuukausitavoitteeseen ja mitä keinoja meillä on myynnin suhteen sekä mitä lukuja lähdemme tavoittelemaan. Asetamme päiväkohtaiset tavoitteet ja seuraamme viikoittain, onnistummeko siinä vai emme. Mietimme, miten epäonnistuminen vaikuttaa kuun loppuun, ja kuinka paljon se tuo lisää painetta kuukauden viimeisiin päiviin? 

Tuotteita emme tilaa itse, mutta meidän vastuullamme on, että ne vastaavat kysyntää. On siis oltava koko ajan tarkkana, että myymälässä on esimerkiksi tarpeeksi talvitakkeja talveksi ja eri malleja on ylipäätään riittävästi. Samalla on mietittävä, kaipaammeko vielä jotain lisää tukemaan mallistoa. Tuotepalautetta on siis annettava sisäänostajalle. 

Näiden tärkeimpien tehtävien lisäksi meille kuuluu työvuorojen suunnittelu sekä vaihtorahojen tilaaminen. Pidämme myös huolta, että meiltä löytyy kaikki tarpeellinen (pussit, kuittirullat, leimakortit, vessapaperi, tiskiaineet jne.). Hoidamme inventaariossa tulleiden erojen selvittämisen, tarkistamme reklamaatiot, raportoimme myynnit viikoittain konttorille. Jos joku sairastuu, hankimme sijaisen. Rekrytoimme, jos tulee tarve ja koulutamme uudet työntekijät. 

Myymäläpäällikön työ on todella kokonaisvaltaista.

Sinulla on monta narua, joita pitää käsissäsi ja siinä samalla hoitaa vuorosi aikana se myynti, kuormanpurku, siivoaminen ja muun myymälän henkilökunnan tukeminen ja motivointi. Työ vaatii tietynlaisen luonteen ja sinun on kyettävä näkemään asiat laaja-alaisesti.

On myös oltava aina askeleen edellä, jotta tehtävät eivät kasaannu ja myymälässä säilyy rauha ja siisteys. Mutta onnistuessasi tunnet olosi voittajaksi. Onnistuit jälleen ja saat siitä hirveästi motivaatiota seuraavaan kuukauteen!

 Ja loppujen lopuksi aina kova työ palkitaan. Tavalla tai toisella!