Kategoriat
työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

Työnantaja voi vaihtua, mutta asiantuntijuus pysyy

Työllisyyden hoito siirtyy parin vuoden päästä valtiolta kuntien harteille. Samalla suurimmalla osalla meistä TE-palvelujen asiantuntijoista työnantaja vaihtuu. Ilmassa on paljon kysymyksiä, eikä moneenkaan niistä ole vielä vastausta. Uudistukset ja muutokset herättävät ymmärrettävästi huolta, kun ne osuvat omalle kohdalle. Uskon, että yhdessä selviämme tästäkin uudistuksesta, sillä meitä ammattilaisia tarvitaan jatkossakin. Tiedän myös, että asiantuntijamme hoitavat työnsä kunnialla tässäkin muutoksessa. Asiakkaamme voivat luottaa siihen.

Kirjoittaja: Mika Salo, palvelujohtaja Uudenmaan TE-toimisto

Viime viikolla työllisyyden hoidon siirtyminen kunnille, tuttavallisemmin TE2024-uudistus, sai siis virallisen sinettinsä eduskunnassa.

Muutos on iso meille. Se tuo mukanaan epävarmuutta, jonka keskellä on vaikea luottaa siihen, että asiat järjestyvät.

Minulla on vahva usko siihen, että selviämme tästäkin muutoksesta. Jos joku porukka on tottunut muutokseen, niin tämä porukka ainakin on.

Uskallan sanoa näin, kun katson, mitä kaikkea olemme Uudenmaan TE-toimistossa parin viime vuoden aikana kokeneet ja minkälaisten haasteiden kanssa olemme ponnistelleet sekä miten hyvin olette työnne hoitaneet. 

Läpi koronanpandemian

Lähestulkoon päivälleen kolme vuotta sitten maailma pysähtyi pandemiaan. Melkeinpä yhdessä yössä siirryimme mekin etätyöhön. Onneksi etätyön käytännöt olivat meillä kunnossa.

Jouduimme rajoittamaan toimipaikoissamme asiointia, mutta löysimme yhdessä nopeasti ratkaisuja, miten auttaa asiakkaittamme uudessa tilanteessa.

Keväällä 2020 TE-palveluiden asiakkaiden määrä kasvoi suorastaan räjähdysmäisesti. Henkilöstömme joutui venymään äärimmilleen ja saimme onneksemme rekrytoida pikaisesti uutta henkilöstöä.

Uusia tekijöitä perehdytettiin. Yhdessä onnistuimme hoitamaan tehtävämme sekä varmistamaan asiakkaidemme toimeentulon kriittisessä tilanteessa.

Pandemian kriittisimmistä vaiheista selvittyämme käynnistyivät työllisyyden kuntakokeilut Uudellamaalla, joiden myötä noin 300 työntekijäämme siirtyi työhön kuntakokeiluihin.

Yhteistyöllä

Olimme tehneet tiivistä yhteistyötä Uudenmaan kuntakokeiluun osallistuvien kuntien kanssa ja luonnollisesti myös muiden alueemme kuntien kanssa jo ennen kuin kuntakokeiluiden valmistelu alkoi. Yhteistyö on kokeilujen aikana entisestään tiivistynyt.

Kuntien lisäksi olemme viime vuosina tiivistäneet yhteistyötä yksityisen työnvälityksen kanssa. Yhtenä esimerkkinä siitä on palvelu, jota olemme kohta vuoden ajan tarjonneet tilapäisen suojelun piirissä oleville ukrainalaisille. Aloitimme palvelun ripeällä aikataululla yksityisen sektorin toimijan kanssa noin vuosi sitten.

Mainitsin tässä vain joitakin niistä muutoksista, joissa olemme olleet mukana viimeisen kolmen vuoden aikana. Muutokset ovat olleet sellaisia, että emme ole itse voineet vaikuttaa niiden aikatauluun tai niiden laajuuteen.

Olemme joustaneet, toimineet nopeasti ja asiakkaidemme parasta ajatellen. Olemme tiivistäneet yhteistyötä ja löytäneet uusiakin yhteistyön muotoja.

Työtä asiakkaiden hyväksi

Asiakkaiden asioiden edistäminen ja heidän auttamisensa ovat olleet kunnia-asia meille kaikkien aiempien muutoksienkin keskellä ja se on sitä jatkossakin. Tulevasta muutoksesta huolimatta asiakkaiden palvelut ja niiden kehittäminen jatkuu loppuun asti. Tiedän henkilökuntamme olevan hyvin sitoutuneita, motivoituneita ja luotettavia ihmisiä ja virkamiehiä.

Asiantuntijamme tekevät loistotyötä asiakkaiden, yhteisöjen ja koko Suomen hyväksi. Tämä tekeminen ei poistu eikä katoa, vaikka työnantajan nimi muuksi muuttuisi. Jokainen tässä talossa tekee merkityksellistä työtä inhimillisellä otteella ja sille tulee aina olemaan tarvetta. Olen ylpeä, että olen saanut työskennellä osana tätä hienoa asiantuntijajoukkoa ja se työ jatkuu.

Olemme jälleen uuden muutoksen äärellä, jonka tulosta emme itse ole voineet päättää. Sekin kuuluu virkamiehen arkeen. Organisaatiossamme on monia henkilöitä, joilla on pitkä työura tällä hallinnonalalla. Moni heistä on hämmentynyt uuden muutoksen kynnyksellä ja miettii, mitä minulle sitten tapahtuu ja mihin seuraavaksi päädyn. Voinko itse tälläkään kerralla vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu?

Olen vienyt toimistomme viestejä eteenpäin. Joskus se on tuottanut tulosta, joskus ei. Ainoa asia, johon jokainen muutoksen keskellä oleva voi itse vaikuttaa on se, miten itse muutokseen suhtautuu.

On myös paljon kysymyksiä, joihin minulla ei ole vielä vastausta. Mutta yksi vastaus minulla on: meidän väki on ammattilaisia ja se on kantanut tähän asti ja se kantaa myös tulevaisuuteen. Tämän voin sanoa 25 vuoden kokemuksella.

Vaikka työnantaja vaihtuu, ammattitaitomme ja osaamisemme pysyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *