Kategoriat
kohtaanto työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

TE-toimistojen palvelukyky on jatkossakin turvattava

Minulla on ilo ja kunnia jatkaa työtäni Uudenmaan TE-toimiston johtajana. Teen matkaa yhdessä sitoutuneen ja muutoskykyisen henkilöstön kanssa. Edessä on kuitenkin suuria muutoksia, joiden läpivieminen vaati uusien yhteistyömallien ja konseptien kehittämistä.

Kirjoittaja: Minna Helenius, Uudenmaan TE-toimiston johtaja

TE-palvelut on tarkoitus siirtää kunnille vuoden 2024 aikana osana hallituksen työllisyystoimia. TE-palvelurakenneuudistus tuo muutoksia kuntien järjestämisvastuuseen, kannustavan rahoituksen elementteihin, valtion tehtäviin ja ohjaukseen sekä tietojärjestelmiin.

Uudistuksen keskellä on tärkeää turvata TE-palveluiden toiminta- ja palvelukyky. Palvelukyvyn turvaaminen tulee asettaa keskiöön, sillä koko kansantalouden tasolla arvioituna työttömyyden laajat kustannukset vuonna 2016 olivat 10,8 miljardia euroa.

Toiminta- ja palvelukyvyn sekä 2024 uudistuksen kivijalkana on sitoutunut ja muutoskykyinen henkilöstömme. Osaava, hyvinvoiva ja osallistuva henkilöstö onkin yksi toimistomme viidestä strategisesta painopistealueesta.

Meille osaamisen kehittämisen ja oppimisen lähtökohtana on ajatus asiantuntijuuden kehittymisestä ja ammatillisesta kasvusta jatkuvan oppimisen periaatteiden mukaisesti. Alati muuttuva toimintaympäristö vaatii ajantasaista ammattitaitoa, eikä asiantuntijuutta voi monistaa, vaan sitä rakennetaan aktiivisesti koko urapolun ajan.

Täsmälääkkeet kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi

Tulevan 2024 uudistuksen keskellä toimintakyvyn ylläpitämisessä ei tule jähmettyä nykytilaan, vaan toimintaa tulee kehittää edelleen.  Yritystemme kilpailukyvyn kannalta työvoiman saatavuus on keskiössä.

Työvoimapulan lisäksi työmarkkinoiden toimivuutta heikentää kohtaanto-ongelma. Olemme panostaneet palveluiden ja toimenpiteiden kehittämiseen kohtaanto-ongelman taltuttamiseksi. Ratkaisuja haetaan työnantajalähtöisestä työnvälityksestä, työperäisestä maahanmuutosta, rakennemuutostilanteiden hallinnasta ja uudesta asiakaspalvelumallista, unohtamatta yrittäjyyttä ja omistajavaihdoksia työllistymisen vaihtoehtona.

Lisäksi tulemme varmistamaan työvoiman tarjontaa lisäävien mm. osatyökykyiset ja +55 muutosturvamallin lainsäädäntöhankkeiden toteutumisen.

Painopisteen suuntaamista edelleen kohti työnantajalähtöistä työnvälitystä tarvitaan, sillä työllisten määrä on kasvanut koko 2000-luvun erityisesti pk-sektorilla ja laskenut suuryrityksillä.

Pienet rekrytoivat yritykset tarvitsevat rekrytoinnin tukea. Yrittäjää tulisi auttaa arvioimaan yrityksen osaamistarpeita ja mahdollisuuksia työllistää, että se sopii yrityksen liiketoiminnalliseen tilanteeseen. On varmistettava, että yrittäjällä on riittävä osaaminen rekrytoinneista ja työnantajana toimimisesta. Tätä tarvetta varten on kehitetty Työllistä taidolla maksuton valtakunnallinen palvelu. Palvelu käynnistyi elokuussa 2022 ja mukaan on jo ilmoittautunut yli 1600 yritystä.

Uudet yhteistyömallit ovat elinehto

Uusi avaus työmarkkinoiden kohtaantoa tukevien toimien kehittämisessä on yhteistyö yksityisten työnvälittämistä ja työvoiman vuokraamista harjoittavien yritysten kanssa.

Lisäksi TE-palvelujen tulee olla osa vihreän siirtymän ohjelmia, joiden keskiössä on osaamistarpeiden ennakointi, tiedolla johtaminen, jatkuva oppiminen ja työelämän kehittäminen.

Toimistomme arvot ovat luottamus, yhteistyö, rohkeus ja ammatillisuus: LYRA.

Muutosten ja toiminnan keskellä tarvitsemme kaikkia neljää: Luottamusta toisiin, omaan tekemiseen ja tulevaan. Rohkeutta tehdä, kokeilla uutta ja sietää epävarmuutta. Onnistumiset syntyvät yhteistyöllä ja kaiken tekemisen perustana on vahva ammatillisuus.

Näistä aineksista koostuu Uudenmaan TE-toimisto. Organisaatio, jonka luotsaaminen suurten muutosten läpi on minulle jatkossakin kunnia-asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *