Kategoriat
kohtaanto työelämä työmarkkinat työnantajat viestintä

Joulupukilla uneton yö: Meillä on aina menty tontut edellä

Joulupukki on lähettänyt Uudenmaan TE-toimistolle vastauksensa tonttujen työolosyytöksiin. Joulupukki on hämmästynyt tonttujen kritiikistä. ”En tunnista itseäni tästä työnantajakuvasta”, hän kirjoittaa saatteessaan. Joulupukin mukaan kyselyissä ei ole ilmennyt epäkohtia työoloissa ja saatu palaute on ollut positiivista. Pukki ei halua vähätellä tonttujen kritiikkiä, mutta arvelee ongelmien liittyvän palautelaatikon imellyttämisprosessiin. Julkaisemme yksinoikeudella Joulupukin viime yönä kello 3.23 toimittaman sähköpostin poikkeuksellisesti sellaisenaan.

Kirjoittaja: Esa Hukkanen, Uudenmaan TE-toimisto, asiantuntija

Olen tyrmistynyt. Järkyttynyt. Ihmeissäni. Täysin kyvytön käsittämään, mistä nyt tuiskuaa. Suorastaan shokissa. Kehityskeskusteluissa näitä asioita ei ole tuotu esiin, sen voin vannoa. Esitontut eivät ole raportoineet minulle tällaisista ongelmista kertaakaan.

Hyvät työolosuhteet ovat Korvatunturilla olleet aina ykkösprioriteetti. Aivan ykkönen. Ihan aina. Heti lahjojen jälkeen. Ja joulupuuron.

Aputontut on lomautettu niin pitkään kuin jaksan muistaa – mikä ei tosin nykyisin ole kovin kauaa. He saavat sitä paitsi tehdä miellyttävää työtä ja arki vaihtelee, kun ympäri vuoden ei tarvitse tehdä samoja hommia.

Olen joustanut puutarhatonttujen hyväksi

Monet etätyötä tekevät tontut ovat olleet myös tyytyväisiä, kun ovat saaneet viettää enemmän aikaa perheidensä parissa. Olemme säästäneet huomattavasti, kun tontuille ei ole tarvinnut tarjota tiimipuuroa. Tarkoitan, että uskoakseni tontut ovat tyytyväisiä, kun saavat vetreyttää jouluruoanlaittotaitojaan kodeissaan.

Olen reilusti antanut etätöissä olevien tonttujen tehdä töidensä ohella kotiaskareita. Verstastontutkin käyttävät runsaasti työaikaansa pölyjen pyyhkimiseen, enkä minä siitä ole huomauttanut juurikaan.

Ja Petteri! Rakas Punakuononi… Ei, en ole korvannut häntä säästösyistä, vaan päästänyt hänet hyvin ansaitulle vapaalle. Koronan aikaan lentoliikennettä on vähennetty ja olen vuokrann… päästänyt Petterin tekemään kevyttä keikkaa kansainvälisille kuljetusyhtiöille. Komponenttipulasta johtuen kuljetusdrooneja ei ole riittävästi, joten Petterin palvelut ovat olleet kovin kysyttyjä.

Kaiken lisäksi, pelkkää hyvää hyvyyttäni, annan puutarha-, sauna- ja muiden tonttujen käyttää tonttu-titteliään varsinaisen työnsä ulkopuolella, vaikka voisin kieltää sen vetoamalla kilpailukieltopykälään.

Palautelaatikon imellyttäminen tuore kokeilu

Olen aina kannustanut tonttuja antamaan rohkeasti kehitysideoita. Täytyy kuitenkin ikäväkseni todeta, etteivät ne ole olleet kovinkaan käyttökelpoisia.

Paitsi silloin, kun tekstiilitonttu ehdotti, että vähentäisimme savupiippujen kautta kulkemista. Olemme sen myötä säästäneet merkittäviä summia pyykkäyskuluissa. Eikä minunkaan tarvitse enää niin tarkkaan laskea, kuinka monta torttua voin ennen joulua syödä.

Tutkimusosaston teettämät piparikaaviot kertovat, että tonttujen taukotilassa olevaan palautelaatikkoon tulleet viestit ovat pääpiirteissään positiivisia (97%).

Koko palauteprosessi on melko selkeä ja suoraviivainen. Kun laatikko aina joulun alla täyttyy, tutkimustonttu yhdessä Joulumuorin kanssa imellyttää sitä yön yli perunalaatikon kanssa ennen kuin antaa sen minulle. Imellytettyjä palautteita on helpompi sulatella.

Tonttujen kritiikistä luettuani, täytyy myöntää, että ehkä se, mikä toimii perunalaatikon valmistamisessa, ei sovellukaan palautteiden käsittelyyn. Luulen niin.

Olen kyllä toteuttanut tontuille tyytyväisyyskyselynkin hiljattain. Se taisi olla niihin aikoihin, kun joulun hittilahja oli Agricolan ABC-kiria.

Silloin noin 1000 rekiyksikön tonttua sai kyselyn. Vastauksia tuli ihan hyvin, lähes 50! Ne olivat vähintäänkin neutraaleja, ellei jopa hieman positiivisen puolella. Eikä palautteita silloin edes imellytetty nykytapaan.

Toimenpiteisiin ryhdytty – johtotontturyhmä koolle

Niin, tietenkin haluan ratkaista tilanteen. Eihän se ole kenenkään etu, että tontuilla on paha olla. Tyytyväiset tontuthan tekevät tehokkaampaa työtä. Tai siis, tarkoitan, että tonttujen hyvinvointi on minulle ensiarvoisen tärkeää. Meillä on aina menty tonttujen hyvinvointi edellä.

Toimenpiteisiin on jo ryhdytty. Aion itse henkilökohtaisesti nimetä jokaiselle osastolle tonttusuojeluvaltuutetun ja laajentaa nykyisin virassa toimivienkin valtuuksia.

Olen myös kutsunut johtotontturyhmän koolle ja pyrimme yhdessä selvittämään, miten asia ratkaistaan. Luulen, että meidän on nyt paras kokoontua yhteisen puuropadan ympärille pohtimaan ratkaisuja.

Toivottavasti tässä ei tarvitse lähteä mihinkään ulkopuolisten konsulttien pakeille, vaan saamme ratkaistua asian itse ja mielellään maltillisin menoin.

Niin ja kyllä tästä vielä joulu saadaan! Tuomme lahjat koteihin vaikka esitonttujen voimin.

T. JP

Ystävällisin terveisin

Joulupukki

Korvatunturi

Joulupukin sanelusta tekstiksi toimittanut assistenttitonttu Kari Käsialaton