Kategoriat
työelämä työmarkkinat Yleinen

Joulu pelastettu – Mullistava Korvatunturin sopimus takaa työrauhan

Joulu näyttää sittenkin tulevan – ja lahjojen kanssa. Tonttujen ja Joulupukin solmima Korvatunturin sopimus tuo työrauhan. Työolosuhteiden järjestelytuki ratkaisi sovun öisissä neuvotteluissa. Korvatunturin nimetön lähteemme kertoo, että joulutorttuja ja glögiä kului kokoushuoneessa ennätysmäärä. Tontut kehuvat tarjoilua ja sopimusta sekä suosittelevat pykälien soveltamisesta myös muilla aloilla. Joulupukki kiittää Korvatunturin TE-toimistoa avusta. Jatkossa Korvatunturilla imelletään vain perunalaatikkoa.

Kirjoittajat: Iiris Ikonen & Reeta Vilhu, Uudenmaan TE-toimiston asiantuntijoita

Minä Tiuku Tuisku Toljanteri olen toiminut tonttusuojeluvaltuutettuna 1004 vuotta ja olemme tonttuyhteisössä tyytyväisiä neuvottelutulokseen. Olemme nimenneet tämän Korvatunturin sopimukseksi. Suosittelemme sopimuksen soveltamista kaikilla toimialoilla, ei vain tonttujen töissä.

Olin huolissani Korvatunturin tilanteesta. Pelkäsin, että lapsilta alkaa usko Joulupukkiin hiipua tämän riitelyn takia. Koskaan aiemmin ei ole oltu näin lähellä katastrofia Korvatunturin historiassa. Eripura tonttujen ja Joulupukin välillä on ollut ennenkuulumattoman pulmallista, mutta nyt se on ratkaistu ja työrauha palannut Korvatunturille. Joulu on pelastettu ja meidän selkämme.

Myönnän, että oli ehkä virhe lähestyä mediaa, mutta olimme vain niin epätoivoisia. Pahoittelut tästä Joulupukille.

Ja se ”pukkiraivo” oli täysin median luoma kärjistys. Sitä emme ainakaan olleet lietsomassa. Mutta media on, mikä on ja toimii omapäisesti. Onneksi tämä ei sentään levinnyt someen. Siitä olisi tullut painajainen.

Joulupukki myöntää myös erehtyneensä

Nyt täytyy minunkin myöntää, että on tullut touhuttua viime aikoina kuin päätön pässi! Jo satoja vuosia on ollut niin, että joulua edeltää iso suunnitteluhulina – oletin, että tonttujen viesteissä kupli vain tavanomainen joulustressi. Kenelläpä nyt ei menisi joulun alla pari kertaa glögimuki nurin.

Mutta minun olisi pitänyt kuunnella tonttuja paremmin. Muorikin heristi minulle kaulintaan ja nuhteli, kun oli lukenut vastuutonttujen kirjoitukset.

Korvatunturille on saapunut palautekirjeitä niin paljon, että postirekien kuljettamiseen on pitänyt palkata ylimääräisiä poroja. Haluankin käyttää tämän tilaisuuden välittää tontuille viestin: teidän työtänne todella arvostetaan.

Ymmärsin, että jotakin tälle tilanteelle on tehtävä. En vain itse oikein tiennyt mistä aloittaa. Eikä tiennyt tonttujohtoryhmäkään. Totesimme, että kiitos ja anteeksi tuskin tässä kohtaa enää riittäisivät. Mikä avuksi?

Korvatunturin TE-toimisto apuun

Korvatunturin TE-toimiston asiantuntija kuunteli asiamme kärsivällisesti ja vinkkasi, että tilannetta voisi helpottaa muun muassa työolosuhteiden järjestelytuki ja täsmäkoulutuksen järjestäminen tontuille. Luulin ensin kuulleeni väärin. Kaivoin kuulotorveni taskusta, ehkä tämä olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Kaikkea sitä oppii, kun vanhaksi elää!

Näillä eväillä ryhdyimme tonttusuojeluvaltuutetun kanssa toimiin. Uskon, että tekemämme muutokset takaavat tontuille entistä miellyttävämmät työolot. Korvatunturilla tulevat työskentelemään maailman tyytyväisimmät tontut.

Niin, ja tunnustan: palautteiden imellyttäminen oli virhe. Lupaan, että Korvatunturilla imelletään jatkossa vai perunalaatikkoa.

Korvatunturin sopimus

Olemme pyrkineet reiluuteen ja tasapuolisuuteen sovittaessa niin ehtoja nallejen saumojen kestävyydestä, tonttujen lakkien pesuainemääristä sekä riisipuuroon laitettavien riisien lajikkeesta, mantelien määrästä sekä vakinaistamaan kaikki Korvatunturilla työskennelleet tonttuharjoittelijat. Olemme tehneet historiallisen Korvatunturin sopimuksen, jonka viisi tietäjätonttua ovat siunanneet.

Meidän 16.12.2021 kello 02.47 julkistettu Korvatunturin sopimus on pääpiirteissään seuraavanlainen:

  1. Kaikkien aikojen joulujuhla järjestetään kaikille halukkaille tontuille, ei sisäänpääsymaksua. Pukukoodi: rento, jotakin punaista.
  2. Tontut pyrkivät luopumaan villistä ruokalepokäytännöstään. Jatkossa ruokalepojen pituus pyritään pitämään alle kahdessa tunnissa. Eikä niillä voi täyttää koko työpäivää.
  3. Tonttujemme keski-ikä on 523 vuotta. Osatyökykyisten tonttujen tueksi on aloitettu TE-toimiston avulla työolosuhteiden järjestelytuki. Esimerkiksi heikkonäköiset tontut ovat saaneet erikoissilmälaseja.
  4. TE-toimisto järjestää tontuille täsmäkoulutusta digitaitojen kehittämiseksi.
  5. Jatkossa kaikki tonttunimikkeellä olevat tehtävät kuuluvat Korvatunturin sopimuksen piiriin. Esimerkiksi puutarhatontut, kotitontut ja saunatontut saavat palkkansa Korvatunturilta ja heidän työsuhteessaan noudatetaan koko vuoden samoja sääntöjä kuin muillakin tonttunimikkeillä toimivien osalta.
  6. Kerran kuussa järjestetään Pipariperjantai. Lisäksi viikon aluksi vietetään Mantelimaanantaita. Puuroista mantelin löytävät saavat ylimääräisen vapaapäivän tai Korvatunturin TE-toimiston tonttu-uravalmennustunnin.
  7. Tästä lähtien Korvatunturilla tehdään töitä reilujen sääntöjen mukaan. Olkaa kiltisti! Suosimme avointa keskustelukulttuuria ja säännöllisiä tiimipuuropalavereja.

Rauhallista joulua kaikille!

Joulun tarkoitus on tuoda iloa eikä stressiä. Rentoutukaa kaikki.

Rauha on palannut Korvatunturille. Lahjatoimitukset on nyt turvattu. Tulkoon joulu!

Joulupukki ja tontut