Kaikki blogit

 • Riman alittajasta tohtoriksi – uratarina sotealalta

  Hain sairaanhoitajaopistoon aikana, jolloin sairaanhoitajan ammatti oli hyvin haluttu. Tuolloin oli vuosi 1977, ja valmistuin ylioppilaaksi. Valitsin sairaanhoitajaopiston, koska tuolloin minun ei tarvinnut päntätä pääsykokeisiin, vaan opiskelijavalinnat tehtiin opintomenestyksen ja soveltuvuuskokeiden perusteella. Kutsumus hoitotyöhön ei ollut lähtökohtani vaan ennemminkin ajauduin alalle. Olen löytänyt soteurallani jatkuvasti uusia haasteita ja mahdollisuuksia kehittyä.

  Lue lisää


 • Unohda kutsumusmyytti – sotealalla pärjää ihmisten kanssa viihtyvä

  Sote-alaa leimaa huutava työntekijäpula. Yli 90 % alan organisaatioista ilmoittaa vaikeuksista työvoiman saamisessa. Palkkaus sekä työolot ovat merkittävässä asemassa alan houkuttelevuuden palauttamisessa. Samalla on hyvä muistaa, että myytti hoitotyöstä kutsumuksena on menneisyyttä. Moni haluaa hakeutua alalle, jolla riittää työtä ja kuukausittainen palkka on turvattu. Tässä on sotealan mahdollisuus. Ala sopii kaikille, jotka tykkäävät työskennellä ihmisten parissa.

  Lue lisää


 • Tasapaino ennen kaikkea – Joogahippisosionomin uraseikkailu

  Unelmani ei ole enää olla maailmankuulu artisti tai astronautti, mutta minulle on yhä tärkeää vaikuttaa ja oppia uutta. Matka seikkailunnälkäisestä sosionomista ja joogahipistä tähän hetkeen on sisältänyt kaikki sateenkaaren värit erikoistehosteilla ja glitterillä. Uteliaisuus ja uskallus hypätä tuntemattomaan kuljetti minut lukuisien risteyksien läpi lopulta TE-toimistoon asiantuntijaksi.

  Lue lisää


 • Aika ystävä vai vihollinen? Aika hyvä kysymys

  Olen ollut mestari säheltämään ja säätämään aikataulujen kanssa. Parhaimmillaan minulla on ollut käytössä samaan aikaan viisi fyysistä kalenteria, muutama kännykkäkalenteri sekä pari outlook-kalenteria. Plus kaikki applikaatioiden omat kalenterit. Kerron muutaman vinkin, kuinka sain ajankäyttöni haltuun. Ehkä joku näistä toimii myös sinulle?

  Lue lisää


 • Yhdessä ohjautuva tiimi syö standardit aamupalaksi

  Ihmiset tekevät hyvää työtä, kun heille antaa siihen mahdollisuuden. Ja kukapa muu olisikaan oman työnsä paras asiantuntija, jos ei työntekijä itse. Siksi yhdessä ohjautuva tiimi voi saada aikaan jotain, mihin ylhäältä manageroitu ryhmä ei helposti pysty. Pitkälle pääsee, kun antaa mahdollisuuden, tukee onnistumisessa ja luottaa. Liityin muutama kuukausi sitten yhdessä ohjautuvaan tiimiin ja nyt kerron, mitä kohtasin.

  Lue lisää


 • Anna minun auttaa sinua!

  Työskentelen nuorten parissa, ja usein törmään tilanteeseen, jossa asiakas ei ole toimittanut tutkintotodistustaan TE-toimistoon ja jää siksi ilman työttömyysturvaa ja palveluita. Tämä turhauttaa etenkin silloin, kun olemme pyytäneet todistusta toistuvasti. Asiantuntija voi auttaa nuorta paljonkin esimerkiksi työnhaussa, mutta vain jos nuori hoitaa oman osuutensa. Asiantuntijan keinot herätellä nuorta ovat rajalliset.

  Lue lisää


 • Jakso 2: Apua, olen työtön!

  Miten työttömyys vaikuttaa identiteettiin? Miksi omasta työttömyydestä on vaikea puhua julkisesti? Minkälaisia paineita työttömäksi joutunut kokee ennakkoluulojen ja asenteiden vuoksi? Minkälaista apua tilanteeseen on tarjolla? Näitä aiheita pohtii professori Helena Blomberg-Kroll ja Uudenmaan TE-toimiston johtava psykologi Sari Lehikoinen. Podcastin alussa kuulemme myös työnhakijan hyväksi koetut käytännön vinkit Niinalta, joka itse koki työttömyyden ensimmäistä kertaa 50-vuotiaana.

  Lue lisää


 • Joulu pelastettu – Mullistava Korvatunturin sopimus takaa työrauhan

  Joulu näyttää sittenkin tulevan – ja lahjojen kanssa. Tonttujen ja Joulupukin solmima Korvatunturin sopimus tuo työrauhan. Työolosuhteiden järjestelytuki ratkaisi sovun öisissä neuvotteluissa. Korvatunturin nimetön lähteemme kertoo, että joulutorttuja ja glögiä kului kokoushuoneessa ennätysmäärä. Tontut kehuvat tarjoilua ja sopimusta sekä suosittelevat pykälien soveltamisesta myös muilla aloilla. Joulupukki kiittää Korvatunturin TE-toimistoa avusta. Jatkossa Korvatunturilla imelletään vain perunalaatikkoa.

  Lue lisää


 • Kiinnostaako omaehtoinen opiskelu? Lue vinkit hakuun

  Omaehtoinen opiskelu on TE-toimiston suosituimpia palveluita. Kielteiset tukiratkaisut aiheuttavat ihmetystä ja turhautumista tuen hakijoissa. Lue seuraavaksi, mitä sinun on hyvä tietää, jos haluat päästä opiskelemaan työttömyysetuudella tuettuna. Muista, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Koskaan ei ole liian aikaista ottaa yhteyttä TE-toimistoon, kun mietit omaehtoista opiskelua.

  Lue lisää


 • Työllisyystavoite – enemmän ja parempia työpaikkoja

  Vaikka tämäkin vuosi on mennyt koronapandemian varjossa, talouskasvu on Suomessa elpynyt ja työllisyys on kasvanut varsin nopeasti. Työllisten määrän kasvu on tärkeää sosiaalipoliittisesti ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen turvaamiseksi. Myös syntyvien työpaikkojen laadulla on merkitystä. Aiemman tutkimusten mukaan parempilaatuisista työpaikoista on hyötyä niin työntekijöille, yrityksille kuin koko yhteiskunnalle.

  Lue lisää


 • Joulupukilla uneton yö: Meillä on aina menty tontut edellä

  Joulupukki on lähettänyt Uudenmaan TE-toimistolle vastauksensa tonttujen työolosyytöksiin. Joulupukki on hämmästynyt tonttujen kritiikistä. ”En tunnista itseäni tästä työnantajakuvasta”, hän kirjoittaa saatteessaan. Joulupukin mukaan kyselyissä ei ole ilmennyt epäkohtia työoloissa ja saatu palaute on ollut positiivista. Pukki ei halua vähätellä tonttujen kritiikkiä, mutta arvelee ongelmien liittyvän palautelaatikon imellyttämisprosessiin. Julkaisemme yksinoikeudella Joulupukin viime yönä kello 3.23 toimittaman sähköpostin poikkeuksellisesti sellaisenaan.

  Lue lisää


 • Selät särkyvät, pirtit pölyyntyvät – Tontut pettyivät Pukkiin

  Korvatunturilla kuohuu. Kolme luottamustonttua on pyytänyt Uudenmaan TE-toimiston blogisivustoa auttamaan ja julkaisemaan heidän julkisen vetoomuksensa työolojen kohentamiseksi. Luottamustontut kertovat, ettei Joulupukki ole kuunnellut heidän esittämäänsä kritiikkiä. Työolot ovat luottamustonttujen mukaan muuttuneet sietämättömiksi. Tilanteen poikkeuksellisuudesta kertoo, etteivät tontut ole koskaan julkisesti kritisoineet Joulupukkia. Nyt he kirjoittavat, ettei heillä ole muuta keinoa kuin julkinen keskustelu. Julkaisemme yksinoikeudella heidän vetoomuksensa.

  Lue lisää


 • Downgreidaamalla töihin

  Tällä hetkellä puhutaan paljon +55-ikäisten työllistymisen vaikeuksista ja työnantajien nihkeästä suhtautumisesta kokeneempiin työnhakijoihin. Suhtautumiseen kaivataan muutosta ja ihan aiheesta. Tälläkin kolikolla on kuitenkin kaksi puolta. Myös työnhakijat voisivat ainakin miettiä, olisiko elämä parempaa, jos vähän päivittäisi ajatuksiaan ja toiveitaan. Itse olen kokeillut downshiftaamista, alanvaihtoa ja nyt – olen onnellinen downgreidaaja.

  Lue lisää


 • Virkamiesvillatakki vai padallinen papumuhennosta?

  ”Aiotko palata takaisin vai oletko oikeasti jäämässä Suomeen?” Paluumuuttajan motiivia paluun suhteen epäillään työmaailmassa eikä osaamistakaan usein tunnisteta. Olisiko paluumuuttajien kokemuksesta moottoriksi työvoimapulasta kärsiville aloille? Palasin itse Suomeen yli 20 vuoden jälkeen. Toisin kuin moni muu, kuulun niihin onnellisiin, joilla oli työpaikka tiedossa ennen paluuta.

  Lue lisää


 • Haluaisitko oppia todelliseksi ihmistuntijaksi?

  Asiakaspalvelualalta löytyy monipuolinen valikoima erilaisia työtehtäviä. Ala tarjoaa hyviä vaihtoehtoja rakentaa omannäköinen urapolku. Asiakaspalvelutyö kasvattaa tekijästään parhaimmillaan todellisen ihmistuntijan. Tällä tietämyksellä on käyttöä niin työelämässä kuin arjessakin.

  Lue lisää


 • Uratarina vaatealalta – Extratyöntekijästä myymäläpäälliköksi

  Vuonna 2010 hain lukion lopettamisen jälkeen opiskelemaan ammattikouluun suunnitteluassistentiksi. Halusin myös muuttaa omilleni. Huomasin, että paikkakunnalleni oli avautumassa Gina Tricot -ketjun myymälä ja he etsivät tekijöitä eri tuntisopimuksille. Kirjoitin hakemuksen ja tästä alkoi urapolkuni vaatealalla.

  Lue lisää


 • Älä hukkaa kultakimpaleita

  Edellisessä työssäni haastattelin ja palkkasin paljon keski-ikäisiä ja ikäihmisiä muun muassa keittiö-, tarjoilu- ja siivoustehtäviin. Julkisuudessa kirjoitetaan usein, kuinka näitä konkareita syrjitään työmarkkinoilla. Kokemukseni mukaan monipuolisimmat osaajat löytyvät kuitenkin juuri tästä joukosta. Seuraavaksi kerron, miksi minä halusin palkata keski-ikäisiä töihin, ja miksi suosittelen sitä sinullekin.

  Lue lisää


 • Osaavan työvoiman tarve on huutava – Onko mitään tehtävissä?

  Yritysten suhdannetilanne on koko maassa pitkästä aikaa plussalla. Uudellamaalla näyttää luottamusindikaattoreiden mukaan menevän vielä paremmin kuin muualla maassa. Työllisiä on yhtä paljon kuin ennen koronaa. Työllisyysaste oli syyskuussa 72,5 prosenttia. Avoimia työpaikkoja oli syyskuussa tarjolla 170 000, joista Uudellamaalla 34 000. Työllisyysaste ei ole kuitenkaan enää syksyn aikana noussut tarjolla olevista avoimista työpaikoista huolimatta ja pitkäaikaistyöttömyys jatkuu alati pahenevana ongelmana.

  Lue lisää


 • Jakso 1: Näkökulmia työttömyysturvaan

  Miten syntyy työvoimapoliittinen lausunto? Miten vastata lisäselvityspyyntöön? Miksi aina ei tulekaan tukea? Miten näkyy asiakkaiden yhdenvertainen kohtelu?

  Lue lisää


 • TE-palvelujen lääkkeet osaajapulaan

  Kohtaannon käsite on laaja ja moniulotteinen. Yleisesti kohtaanto-ongelmasta puhutaan, kun työpaikat ja niissä vaadittavia taitoja osaava työvoima eivät kohtaa. Syinä kohtaanto-ongelmaan pidetään työntekijöiden osaamisen ja työkyvyn vastaamattomuutta työnantajien tarpeisiin, työpaikkojen ja työntekijöiden sijaitsemista eri alueilla sekä kannustinloukkuja. Meillä Uudenmaan TE-toimistossa on tarjolla selkeitä ratkaisuja kohtaanto-ongelman helpottamiseksi.

  Lue lisää


 • Pandemia pian taklattu, seuraavana jonossa työntekijäpula

  Monessa suhteessa ala elää ja voi hyvin. Uusia ravintoloita syntyy, ala näkyy ja kuuluu ja uusia työpaikkoja ilmoitetaan päivittäin. Samalla kentältä kantautuu huolestuneita ääniä siitä, kuinka työntekijöitä on vaikeaa saada. Tai toisaalta miten etätyöt tulevat näkymään lounasravintoloiden uudessa normaalissa. Koronapandemia näyttää aiheuttaneen ravintola-alan ammattilaisten joukkokadon. Uusia työntekijöitä alalle on parasta kiikaroida etenkin nuorten suunnasta.

  Lue lisää


 • À la carte -tarjoilun suola ja traktorin osia

  Urapolkuni ei ole ollut se tavanomaisin. Into ruuanlaittoon syntyi partiossa. Leireillä kokattiin pienellä budjetilla ja usein metsässä. Joskus ruoka onnistui, toisinaan taas ei. Vilpitön anteeksipyyntö partiokavereilleni. Minulla oli tuolloin enemmän intoa, kun osaamista. Miksi sitten en mennyt helppoa reittiä ja lähtenyt tekemään uraa ravintola-alalla?

  Lue lisää


 • Keittiöstä konttoriin

  Keittiötyö on jatkuvan paineen alla työskentelyä, taistelua kelloa vastaan. Toimistotyö on jotain aivan muuta. Paine ja kiire on erilaista, enemmän psyykkistä. Uralleni on mahtunut monia erilaisia keittiöitä. Toimistotyössä taas olen vielä melko untuvikko. Yhtäkaikki, työyhteisön merkitys on osoittautunut molemmissa töissä työn mielekkyyden kannalta yhdeksi tärkeimmistä tekijöistä.

  Lue lisää


 • Koska nähdään?

  Mieli käy jo ylikierroksilla. Kenelle parille kymmenelle lähetän ensimmäiset kutsut? Hänellekö, joka sanoi vihaavansa Oma asioinnin käyttöä? Tai hänelle, jonka tilanne on koronan aikana muuttunut hauraammaksi? Vai hänelle, joka tarvitsee enää pari vinkkiä niin seuraava työhaastattelu johtaa työtarjoukseen?

  Lue lisää


 • Kohtaantoa kohtaamalla

  Julkisen talouden kestävyyden ja suomalaisen hyvinvointivaltion turvaamisen kannalta avainasemassa ovat vakaa talouskasvu ja korkea työllisyysaste. Kohtaanto-ongelma on viime kuukausina noussut yhdeksi keskeiseksi esteeksi niin yritysten kasvun ja kilpailukyvyn kuin työllisyysasteen nousunkin näkökulmasta.

  Lue lisää


 • Jokaisella organisaatiolla on omat tabunsa

  Onko kaikesta aina pakko puhua? Tämä keskustelun tehokkaasti katkaiseva kysymys tuli lapsena usein vastaan illallispöydässä. Pohjanmaalla ajateltiin, että siitä mistä ei puhuta, sitä ei ole olemassa. Saman kommentin olen viestintäurani aikana kuullut useissa eri johtoryhmissä.

  Lue lisää


 • Hyvä voittaa – myös kilpailussa työvoimasta

  Tuoreimman Ammattibarometrin mukaan ravintolatyöntekijöiden osalta avoimien paikkojen ja työnhakijoiden määrät ovat tasapainossa Uudellamaalla. Kuitenkin alan yrityksillä on rekrytointivaikeuksia ja syitä on hyvä pohtia.

  Lue lisää