Kaikki blogit

 • Kävelevä kebab ja tuppisuinen robotti

  Kävelevä kebab ja tuppisuinen robotti

  Sopeutuminen toiseen maahan on prosessi, jonka aikana hyväksyy olevansa aina vähän puolitiessä. Ensimmäisinä vuosinani toisessa kulttuurissa minulla oli kova tarve sopeutua ja muuttua muiden kaltaiseksi, sillä jatkuvana ihmettelyn kohteena oleminen on raskasta. Netissä kiertäneessä meemissä turkkilaiselta kysytään, miksei hän näytä yhtään turkkilaiselta? Hän heittää vastakysymyksen: Miltä minun sitten pitäisi näyttää? Kävelevältä kebabiltako? Suomalaisena sain usein selitellä, etten ole alkoholisti tai tuppisuu enkä tykkää palella.

  Lue lisää


 • Yhdessä olemme vahvoja  – Ukraina tarvitsee meidän kaikkien apua

  Yhdessä olemme vahvoja  – Ukraina tarvitsee meidän kaikkien apua

  Muistatko, mitä ajattelit Ukrainasta ennen viime helmikuuta? Mitä tunsit, kun kuulit Venäjän hyökkäyksestä? Minä muistan kauhun ja epäuskon. Miten tämä voi tapahtua Euroopassa vuonna 2022? Järkytyksen jälkeen nousi halu toimia: miten voin auttaa – viranomaisena ja suomalaisena?

  Lue lisää


 • Letuista muffineihin ja ensimmäisen kesätyön aromeihin

  Letuista muffineihin ja ensimmäisen kesätyön aromeihin

  Ravintola-alalla työllistymisen tärkein työkalu ei välttämättä ole huippu-CV tai viimeisen päälle hiottu LinkedIn-profiili. Toki näitäkin tarvitaan mitä korkeamman tason paikoista on kyse. Kentällä tärkeämpiä tekijöitä ovat kuitenkin suhteet, alkaen hyvin hoidetuista työssäoppimisista ja kesätöistä. Parhaillaan moni aloittaa ensimmäistä kesätyötään. Kannattaa pitää mielessä, että vaikka työ saattaa nyt tuntua vähäpätöiseltä, voi tämä ensimmäinen kesä osoittaa merkityksensä vuosien tai vuosikymmenten päästä. Reilun kahdenkymmenen vuoden ravintolaurani aikana työllistyin aina enemmän tai vähemmän suhteiden avulla.

  Lue lisää


 • Älä jää levypalloksi – opettele vaikuttamisen keinot työnhakuun

  Älä jää levypalloksi – opettele vaikuttamisen keinot työnhakuun

  ”En taaskaan päässyt edes haastatteluun!” Kiukuttaa ja lannistaa. Epäonnistuminen saa työnhakijan helposti spekuloimaan syillä, jotka nostivat tien pystyyn. Tekisi mieli veistää voodoonukkeja rekrytoijista ja pistellä niitä arkoihin paikkoihin. Taikauskon sijasta työnhaussa toimivat aktiivisuus sekä kyky erottautua edukseen hakijajoukosta. Tarvitaan siis kolmannen maailman katulapsen neuvokkuutta – ja erilaisia vaikuttamisen keinoja.

  Lue lisää


 • Kuuntele, äänestä, voita – TE-podcastin arvonta alkaa!

  Kuuntele, äänestä, voita – TE-podcastin arvonta alkaa!

  Uudenmaan TE-toimiston ensimmäisen podcast-kauden kuuntelijakisa on käynnissä. Kuuntele jaksot ja valitse suosikkisi. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan pienet ja pippuriset minikauttimet. Äänestysaikaa on 1.6.–14.6. Lue lisää ja löydät linkit äänestykseen ja podcasteihin.

  Lue lisää


 • Ilman ikärajoja – moni-ikäinen tiimimme on näyttänyt vahvuutensa

  Ilman ikärajoja – moni-ikäinen tiimimme on näyttänyt vahvuutensa

  Miten toimii tiimi, jonka jäsenillä on kymmenien vuosien ikäero ja erilaiset lähtökohdat? Miten moni-ikäisyys näkyy työmarkkinoilla tai yhteiskunnassamme ylipäätään? Elämme työelämän murroksessa ja muutoksia riittää jokaiselle sormelle – maailman tilanteesta puhumattakaan. Pandemia on tuonut haasteita tiimiytymiseen sekä vuorovaikutukseen. Voivatko isot ikäerot työpaikalla olla voimavara vai haaste? Oma tiimimme on toimiva esimerkki moni-ikäisyydestä työyhteisössä.

  Lue lisää


 • Vahva työnantajakuva – valtti osaajakisassa

  Vahva työnantajakuva – valtti osaajakisassa

  Osaavan työvoiman saatavuus on noussut monen yrityksen menestyksen ja kasvun esteeksi. Joskus ratkaisuksi ehdotetaan palkkojen nostamista. Toiset taas haluaisivat patistella työttömiä hakemaan aktiivisemmin. Jos yritys haluaa menestyä kilpailussa osaajista, valtiksi nousee työnantajakuva. TE-toimiston maksuton Imago-ohjelma auttaa pk-yrityksiä juuri tässä eli työnantajakuvan hiomisessa ja johtamisen kehittämisessä.

  Lue lisää


 • TV:stä TE-toimistoon

  TV:stä TE-toimistoon

  Moni ei tule ajatelleeksi, että TE-toimistoissa työskentelee suuri joukko eri alojen ammattilaisia, joilla on pitkä kokemus työelämästä muista tehtävistä. Itselläni on takana pitkä ura toimittajana. Kun on monta vuosikymmentä haastatellut ihmisiä työkseen, tuntuivat työnhakijoiden haastattelut luontevalta aloittaessani TE-toimistossa neljä vuotta sitten. Toimittajana olin myös tottunut ottamaan asioista selvää – ja tarvittaessa kysymään: Miksi?

  Lue lisää


 • Suomalaisten uutis- ja viihdenälkä tuo työtä media-ammattilaisille

  Suomalaisten uutis- ja viihdenälkä tuo työtä media-ammattilaisille

  Tällä hetkellä journalismilla ja monella medialla menee hyvin. Maailman viime vuosien tapahtumien myötä kiinnostus sekä tarve ajankohtaiseen ja luotettavaan tietoon on kasvanut Suomessakin. Tiedonvälitykseen tarvitaan journalisteja ja muita media-alan ammattilaisia, kun maailmanlaajuinen pandemia levisi tai sota Euroopassa alkoi.

  Lue lisää


 • Jakso 4: Uusi asiakaspalvelumalli on täällä – kuuntele mikä muuttuu

  Asiakaspalvelumme uudistuu toukokuussa. Työnhakijalle tämä tarkoittaa esimerkiksi tiiviimpää tukea työnhaussa. Verkkopalveluissa puolestaan siirrytään Työmarkkinatorille.

  Lue lisää


 • Teekkarista paloinsinööriksi – yrityssektorilta virkamieheksi

  Teekkarista paloinsinööriksi – yrityssektorilta virkamieheksi

  Aloitin työt Uudenmaan TE-toimistossa elokuussa 2020 keskellä koronapandemiaa. Samalla minusta tuli virkamies, ensimmäistä kertaa elämässäni. Olin tottunut aiemmissa tehtävissäni kantamaan vastuuta, mutta virkamiehen asema askarrutti. Osallistuin heti uuden uran alussa koulutukseen, mutta lopulta virkamiehen vastuut ja velvollisuudet hahmottuvat työn ja joskus vasta kantapään kautta.

  Lue lisää


 • Vuorotteluvapaa ei ole vain virkamiesten etuoikeus

  Vuorotteluvapaa ei ole vain virkamiesten etuoikeus

  Moni miettii jossain vaiheessa työuraansa, miten voisi viettää pidemmän tauon työelämästä. Vuorotteluvapaa on yksi mahdollisuus, mutta jostain syystä melko tuntematon keino. Usein työntekijät ajattelevat, että hakuprosessi on hankala ja monimutkainen. Ajatellaan myös, että se on mahdollista vain julkisella sektorilla. Vuorotteluvapaa on kuitenkin kaikkien etuoikeus. Näin asiantuntijan näkökulmasta vuorotteluvapaan hakeminen on selkeä ja nopea prosessi. Yhdessä työnantajan kanssa asiat hoituvat mutkattomasti.

  Lue lisää


 • Palkkatuki on tepsivä täsmälääke elämän murroksissa 

  Palkkatuki on tepsivä täsmälääke elämän murroksissa 

  Palkkatuki on yksi merkittävimmistä palveluista, joita TE-toimistot ja työllisyyden kuntakokeilut tarjoavat. Tuki on kuitenkin monille mysteeri, joten siihen myös suhtaudutaan varauksella. Palkkatuki tarkoittaa pähkinänkuoressa sitä, että osa uuden työntekijän palkkakustannuksista korvataan työnantajalle. Lähtökohtana tuen myöntämiselle on aina työntekijän tilanne ja tarpeet.

  Lue lisää


 • TE-toimisto auttaa Ukrainasta saapuvia työllistymään – Palveluja myös yrityksille

  TE-toimisto auttaa Ukrainasta saapuvia työllistymään – Palveluja myös yrityksille

  TE-toimisto tukee Ukrainasta Suomeen saapuvia työllistymisessä. Meillä on paljon palveluja tilapäistä suojelua saaville sekä yrityksille. Palveluvalikoimaa täydennetään koko ajan. Työnhakijaksikin voi pian ilmoittautua ukrainaksi. Teemme parhaamme, jotta osaajat ja yritykset löytäisivät toisensa. Työpaikkoja on nyt tarjolla runsaasti.

  Lue lisää


 • Oma ala ei aina löydy helpolla – Nuori, sparraa pohdintojasi TE-palveluissa

  Oma ala ei aina löydy helpolla – Nuori, sparraa pohdintojasi TE-palveluissa

  Kevään yhteisvalinnat ovat juuri päättyneet ja niihin osallistuneet nuoret voivat vetää hetken henkeä, ennen kuin koittaa valintakokeiden aika. Omien hakukohteiden valitseminen voi tuntua isolta päätökseltä ja jopa lamaannuttaa. Opintoihin hakeminen ei kuitenkaan määritä loppuelämän ammattia, vaan moni meistä vaihtaa alaa useaan otteeseen. Tärkeintä onkin tietää, mihin pyrimme seuraavaksi. Näitä pohdiskeluja voit sparrata TE-palveluissa.

  Lue lisää


 • Lapsuuden unelma täyttyi TE-toimistossa: Asiantuntijuudessa yhdistyy YK:n pääsihteerin ja klovnin työt

  Lapsuuden unelma täyttyi TE-toimistossa: Asiantuntijuudessa yhdistyy YK:n pääsihteerin ja klovnin työt

  Aino-mummini sanoi aina, että rakkaus tulee ihmisen elämään kuin roska silmään. Uskon hänen olleen oikeassa, ja ajattelen saman säännön pätevän rakkauteen verrannollisiin asioihin kuten: hyvyyteen, kauneuteen ja tarkoituksenmukaisuuteen. Kun minulta kysyttiin lapsena, mitä haluan tehdä, kun kasvan isoksi, vastasin: ”YK:n pääsihteeri tai klovni.”

  Lue lisää


 • Jatkuva YT käynnissä – uhka vai mahdollisuus?

  Jatkuva YT käynnissä – uhka vai mahdollisuus?

  Yhteistoimintalaki uudistui vuoden 2022 alussa, mutta se on jäänyt monilta huomaamatta dramaattisten tapahtumien täyttäessä arjen uutisvirran. Toivottavasti sota Ukrainassa päättyy, koronapandemia jatkaa hiipumistaan, ja elämä palaa pikkuhiljaa uomiinsa. Nyt voi olla hyvä hetki katsoa, mitä lakiuudistus merkitsee YT-lain piirissä oleville työpaikoille ja mitä tarkoittaa jatkuva YT?

  Lue lisää


 • Luottohenkilörihmasto vai kasvoton bottiviidakko

  Luottohenkilörihmasto vai kasvoton bottiviidakko

  Turkissa asuva törmää väistämättä sanontaan: Burasi Türkiye eli: Tällaista on Turkissa. Lausahdukseen kuuluu olennaisena osana käsien levittely ja samalla uuden väylän miettiminen, tai paremminkin henkilön, joka voisi hoitaa asian kuntoon. Suomen tasalaatuinen palvelumalli ja sähköinen asiointi on puolestaan useimmiten saumatonta, mutta kasvotonta. Suomalainen tapa asioida on meille sisäsyntyistä, mutta tänne muuttavalta se vaatii tottumista uudenlaiseen malliin, joka vaatii tiedon omaksumista ohjeista, ei ihmisiltä.

  Lue lisää


 • Älä luule, älä oleta – kohtaa toinen ilman ennakkoluuloja

  Älä luule, älä oleta – kohtaa toinen ilman ennakkoluuloja

  Ennakkoluulot näkyvät yhä työpaikan saamisessa, asumisessa ja terveydenhuollossa. Minut on useimmiten kohdattu kulttuurini edustajana, ei omana itsenäni ja olen joutunut raivaamaan tieni päästääkseni eteenpäin. Opinto- ja työpolullani olen kohdannut ennakkoluuloja, mutta onneksi myös minua tukeneita ihmisiä. Olen pystynyt kääntämään vaikeat kokemukset hyödyksi auttaakseni nyt työssäni muita samanlaisessa tilanteessa olevia. Toisen ihmisen aito kohtaaminen voi muuttaa molempien koko elämän.

  Lue lisää


 • Mörököllikin ansaitsee kohtaavaa asiakaspalvelua

  Mörököllikin ansaitsee kohtaavaa asiakaspalvelua

  Joka päivä kohdatessamme toisten tunteita valitsemme: laimennammeko vai voimistammeko niitä. Jos joku juhlii onnistumistaan, sanommeko: ”Minäkin tein viime viikolla saman” vai: ”Aivan mahtavaa, olet ollut tosi ahkera.” Samalla tavalla asiakastyössä valitsen päivittäin, vahvistanko vai laimennanko asiakkaan tunnereaktiota ja sillä vaikutan oleellisesti tilanteen käsittelyyn. Omalla kohdallani oli käänteentekevää oppia ymmärtämään Audi-kuskia.

  Lue lisää


 • Työolosuhteiden järjestelytuki – Auta työntekijääsi ylittämään työkyvyn rajoitteet

  Työolosuhteiden järjestelytuki – Auta työntekijääsi ylittämään työkyvyn rajoitteet

  Miten voisin auttaa hyvää työntekijää selviytymään tehtävissään, kysyi eräs työnantaja. Hänen työntekijällään oli synnynnäinen näkemisen ongelma, joka oli vaikeutunut. Työnantaja oli miettinyt pitkään, miten auttaa työntekijäänsä. Työolosuhteiden järjestelytuki on toimiva apu tällaisissa tilanteissa. Se on valitettavasti edelleen työnantajille melko tuntematon tukimuoto. Omassa työssäni olen huomannut, että tälle tuelle on tarvetta ja mikä parasta: se myös toimii hyvin.

  Lue lisää


 • Jakso 3: Rokkarista lähihoitajaksi

  Mikä sai rokkari Tumppi Varosen vaihtamaan alaa? Mitä Tumppi ajattelee työstä ja koulutuksesta? Entä onko vielä jotain työtä, jota rokkaava lähihoitaja haluaisi kokeilla?

  Lue lisää


 • Kaikki keinot avuksi – Työnhaun ei tarvitse olla yksinpuurtamista

  Kaikki keinot avuksi – Työnhaun ei tarvitse olla yksinpuurtamista

  Olin 20 vuotta sitten tiukassa paikassa. Pitkä työsuhde johdon sihteerinä päättyi irtisanomiseen. Jäin ensimmäistä kertaa elämässäni työttömäksi ja ilmoittauduin TE-toimistoon. Kaikki oli uutta: Miten aloittaa työnhaku? Osaanko ja mitä työtä hakisin? Mikä ihmeen CV? Mukava virkailija kertoi palveluista, mutta ne eivät tuntuneet tuolloin tarpeellisilta. Nyt, kun on uraa TE-toimistossa 20 vuotta takana, tiedän että olisi kannattanut tarttua virkailijan ehdotuksiin. Eikä jäädä yksin ihmettelemään tilannetta!

  Lue lisää


 • TE-toimisto koetaan luotettavaksi ja asiantuntevaksi kumppaniksi

  TE-toimisto koetaan luotettavaksi ja asiantuntevaksi kumppaniksi

  Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston yksi viidestä strategisesta painopistealueesta niin henkilö- kuin yritysasiakkaillemmekin on: Kohtaamisen taito ja loistava palvelukokemus. Tarjoamme asiakkaalle toimivia ratkaisuja jokaisessa asiakaskohtaamisessa ja arvostamme jokaista asiakkaan antamaa palautetta. Hyödynnämme palautetta toimintamme kehittämisessä.

  Lue lisää


 • Uusi asiakaspalvelumalli kolkuttaa pian ovella

  Uusi asiakaspalvelumalli kolkuttaa pian ovella

  Loppukeväästä se tulee: uusi asiakaspalvelumalli. Sen myötä moni asia muuttuu sekä työnhakijoiden että TE-toimiston asiantuntijoiden näkökulmasta – mutta parempaan suuntaan. Uudistuksen keskiössä on asiakas ja hänelle halutaan tarjota yksilöllisempää palvelua heti työttömyyden alusta lähtien. Haluamme kulkea asiakkaan rinnalla työnhaussa, pohtia yhdessä yksilöllisiä tavoitteita ja ohjata häntä kohti työtä räätälöityjen palvelujen avulla.

  Lue lisää


 • Riman alittajasta tohtoriksi – uratarina sotealalta

  Riman alittajasta tohtoriksi – uratarina sotealalta

  Hain sairaanhoitajaopistoon aikana, jolloin sairaanhoitajan ammatti oli hyvin haluttu. Tuolloin oli vuosi 1977, ja valmistuin ylioppilaaksi. Valitsin sairaanhoitajaopiston, koska tuolloin minun ei tarvinnut päntätä pääsykokeisiin, vaan opiskelijavalinnat tehtiin opintomenestyksen ja soveltuvuuskokeiden perusteella. Kutsumus hoitotyöhön ei ollut lähtökohtani vaan ennemminkin ajauduin alalle. Olen löytänyt soteurallani jatkuvasti uusia haasteita ja mahdollisuuksia kehittyä.

  Lue lisää


 • Unohda kutsumusmyytti – sotealalla pärjää ihmisten kanssa viihtyvä

  Unohda kutsumusmyytti – sotealalla pärjää ihmisten kanssa viihtyvä

  Sote-alaa leimaa huutava työntekijäpula. Yli 90 % alan organisaatioista ilmoittaa vaikeuksista työvoiman saamisessa. Palkkaus sekä työolot ovat merkittävässä asemassa alan houkuttelevuuden palauttamisessa. Samalla on hyvä muistaa, että myytti hoitotyöstä kutsumuksena on menneisyyttä. Moni haluaa hakeutua alalle, jolla riittää työtä ja kuukausittainen palkka on turvattu. Tässä on sotealan mahdollisuus. Ala sopii kaikille, jotka tykkäävät työskennellä ihmisten parissa.

  Lue lisää


 • Tasapaino ennen kaikkea – Joogahippisosionomin uraseikkailu

  Tasapaino ennen kaikkea – Joogahippisosionomin uraseikkailu

  Unelmani ei ole enää olla maailmankuulu artisti tai astronautti, mutta minulle on yhä tärkeää vaikuttaa ja oppia uutta. Matka seikkailunnälkäisestä sosionomista ja joogahipistä tähän hetkeen on sisältänyt kaikki sateenkaaren värit erikoistehosteilla ja glitterillä. Uteliaisuus ja uskallus hypätä tuntemattomaan kuljetti minut lukuisien risteyksien läpi lopulta TE-toimistoon asiantuntijaksi.

  Lue lisää


 • Aika ystävä vai vihollinen? Aika hyvä kysymys

  Aika ystävä vai vihollinen? Aika hyvä kysymys

  Olen ollut mestari säheltämään ja säätämään aikataulujen kanssa. Parhaimmillaan minulla on ollut käytössä samaan aikaan viisi fyysistä kalenteria, muutama kännykkäkalenteri sekä pari outlook-kalenteria. Plus kaikki applikaatioiden omat kalenterit. Kerron muutaman vinkin, kuinka sain ajankäyttöni haltuun. Ehkä joku näistä toimii myös sinulle?

  Lue lisää


 • Yhdessä ohjautuva tiimi syö standardit aamupalaksi

  Yhdessä ohjautuva tiimi syö standardit aamupalaksi

  Ihmiset tekevät hyvää työtä, kun heille antaa siihen mahdollisuuden. Ja kukapa muu olisikaan oman työnsä paras asiantuntija, jos ei työntekijä itse. Siksi yhdessä ohjautuva tiimi voi saada aikaan jotain, mihin ylhäältä manageroitu ryhmä ei helposti pysty. Pitkälle pääsee, kun antaa mahdollisuuden, tukee onnistumisessa ja luottaa. Liityin muutama kuukausi sitten yhdessä ohjautuvaan tiimiin ja nyt kerron, mitä kohtasin.

  Lue lisää


 • Anna minun auttaa sinua!

  Anna minun auttaa sinua!

  Työskentelen nuorten parissa, ja usein törmään tilanteeseen, jossa asiakas ei ole toimittanut tutkintotodistustaan TE-toimistoon ja jää siksi ilman työttömyysturvaa ja palveluita. Tämä turhauttaa etenkin silloin, kun olemme pyytäneet todistusta toistuvasti. Asiantuntija voi auttaa nuorta paljonkin esimerkiksi työnhaussa, mutta vain jos nuori hoitaa oman osuutensa. Asiantuntijan keinot herätellä nuorta ovat rajalliset.

  Lue lisää


 • Jakso 2: Apua, olen työtön!

  Miten työttömyys vaikuttaa identiteettiin? Miksi omasta työttömyydestä on vaikea puhua julkisesti? Minkälaisia paineita työttömäksi joutunut kokee ennakkoluulojen ja asenteiden vuoksi? Minkälaista apua tilanteeseen on tarjolla?

  Lue lisää


 • Joulu pelastettu – Mullistava Korvatunturin sopimus takaa työrauhan

  Joulu pelastettu – Mullistava Korvatunturin sopimus takaa työrauhan

  Joulu näyttää sittenkin tulevan – ja lahjojen kanssa. Tonttujen ja Joulupukin solmima Korvatunturin sopimus tuo työrauhan. Työolosuhteiden järjestelytuki ratkaisi sovun öisissä neuvotteluissa. Korvatunturin nimetön lähteemme kertoo, että joulutorttuja ja glögiä kului kokoushuoneessa ennätysmäärä. Tontut kehuvat tarjoilua ja sopimusta sekä suosittelevat pykälien soveltamisesta myös muilla aloilla. Joulupukki kiittää Korvatunturin TE-toimistoa avusta. Jatkossa Korvatunturilla imelletään vain perunalaatikkoa.

  Lue lisää


 • Kiinnostaako omaehtoinen opiskelu? Lue vinkit hakuun

  Kiinnostaako omaehtoinen opiskelu? Lue vinkit hakuun

  Omaehtoinen opiskelu on TE-toimiston suosituimpia palveluita. Kielteiset tukiratkaisut aiheuttavat ihmetystä ja turhautumista tuen hakijoissa. Lue seuraavaksi, mitä sinun on hyvä tietää, jos haluat päästä opiskelemaan työttömyysetuudella tuettuna. Muista, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Koskaan ei ole liian aikaista ottaa yhteyttä TE-toimistoon, kun mietit omaehtoista opiskelua.

  Lue lisää


 • Työllisyystavoite – enemmän ja parempia työpaikkoja

  Työllisyystavoite – enemmän ja parempia työpaikkoja

  Vaikka tämäkin vuosi on mennyt koronapandemian varjossa, talouskasvu on Suomessa elpynyt ja työllisyys on kasvanut varsin nopeasti. Työllisten määrän kasvu on tärkeää sosiaalipoliittisesti ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen turvaamiseksi. Myös syntyvien työpaikkojen laadulla on merkitystä. Aiemman tutkimusten mukaan parempilaatuisista työpaikoista on hyötyä niin työntekijöille, yrityksille kuin koko yhteiskunnalle.

  Lue lisää


 • Joulupukilla uneton yö: Meillä on aina menty tontut edellä

  Joulupukilla uneton yö: Meillä on aina menty tontut edellä

  Joulupukki on lähettänyt Uudenmaan TE-toimistolle vastauksensa tonttujen työolosyytöksiin. Joulupukki on hämmästynyt tonttujen kritiikistä. ”En tunnista itseäni tästä työnantajakuvasta”, hän kirjoittaa saatteessaan. Joulupukin mukaan kyselyissä ei ole ilmennyt epäkohtia työoloissa ja saatu palaute on ollut positiivista. Pukki ei halua vähätellä tonttujen kritiikkiä, mutta arvelee ongelmien liittyvän palautelaatikon imellyttämisprosessiin. Julkaisemme yksinoikeudella Joulupukin viime yönä kello 3.23 toimittaman sähköpostin poikkeuksellisesti sellaisenaan.

  Lue lisää


 • Selät särkyvät, pirtit pölyyntyvät – Tontut pettyivät Pukkiin

  Selät särkyvät, pirtit pölyyntyvät – Tontut pettyivät Pukkiin

  Korvatunturilla kuohuu. Kolme luottamustonttua on pyytänyt Uudenmaan TE-toimiston blogisivustoa auttamaan ja julkaisemaan heidän julkisen vetoomuksensa työolojen kohentamiseksi. Luottamustontut kertovat, ettei Joulupukki ole kuunnellut heidän esittämäänsä kritiikkiä. Työolot ovat luottamustonttujen mukaan muuttuneet sietämättömiksi. Tilanteen poikkeuksellisuudesta kertoo, etteivät tontut ole koskaan julkisesti kritisoineet Joulupukkia. Nyt he kirjoittavat, ettei heillä ole muuta keinoa kuin julkinen keskustelu. Julkaisemme yksinoikeudella heidän vetoomuksensa.

  Lue lisää


 • Downgreidaamalla töihin

  Downgreidaamalla töihin

  Tällä hetkellä puhutaan paljon +55-ikäisten työllistymisen vaikeuksista ja työnantajien nihkeästä suhtautumisesta kokeneempiin työnhakijoihin. Suhtautumiseen kaivataan muutosta ja ihan aiheesta. Tälläkin kolikolla on kuitenkin kaksi puolta. Myös työnhakijat voisivat ainakin miettiä, olisiko elämä parempaa, jos vähän päivittäisi ajatuksiaan ja toiveitaan. Itse olen kokeillut downshiftaamista, alanvaihtoa ja nyt – olen onnellinen downgreidaaja.

  Lue lisää


 • Virkamiesvillatakki vai padallinen papumuhennosta?

  Virkamiesvillatakki vai padallinen papumuhennosta?

  ”Aiotko palata takaisin vai oletko oikeasti jäämässä Suomeen?” Paluumuuttajan motiivia paluun suhteen epäillään työmaailmassa eikä osaamistakaan usein tunnisteta. Olisiko paluumuuttajien kokemuksesta moottoriksi työvoimapulasta kärsiville aloille? Palasin itse Suomeen yli 20 vuoden jälkeen. Toisin kuin moni muu, kuulun niihin onnellisiin, joilla oli työpaikka tiedossa ennen paluuta.

  Lue lisää


 • Haluaisitko oppia todelliseksi ihmistuntijaksi?

  Haluaisitko oppia todelliseksi ihmistuntijaksi?

  Asiakaspalvelualalta löytyy monipuolinen valikoima erilaisia työtehtäviä. Ala tarjoaa hyviä vaihtoehtoja rakentaa omannäköinen urapolku. Asiakaspalvelutyö kasvattaa tekijästään parhaimmillaan todellisen ihmistuntijan. Tällä tietämyksellä on käyttöä niin työelämässä kuin arjessakin.

  Lue lisää


 • Uratarina vaatealalta – Extratyöntekijästä myymäläpäälliköksi

  Uratarina vaatealalta – Extratyöntekijästä myymäläpäälliköksi

  Vuonna 2010 hain lukion lopettamisen jälkeen opiskelemaan ammattikouluun suunnitteluassistentiksi. Halusin myös muuttaa omilleni. Huomasin, että paikkakunnalleni oli avautumassa Gina Tricot -ketjun myymälä ja he etsivät tekijöitä eri tuntisopimuksille. Kirjoitin hakemuksen ja tästä alkoi urapolkuni vaatealalla.

  Lue lisää


 • Älä hukkaa kultakimpaleita

  Älä hukkaa kultakimpaleita

  Edellisessä työssäni haastattelin ja palkkasin paljon keski-ikäisiä ja ikäihmisiä muun muassa keittiö-, tarjoilu- ja siivoustehtäviin. Julkisuudessa kirjoitetaan usein, kuinka näitä konkareita syrjitään työmarkkinoilla. Kokemukseni mukaan monipuolisimmat osaajat löytyvät kuitenkin juuri tästä joukosta. Seuraavaksi kerron, miksi minä halusin palkata keski-ikäisiä töihin, ja miksi suosittelen sitä sinullekin.

  Lue lisää


 • Osaavan työvoiman tarve on huutava – Onko mitään tehtävissä?

  Osaavan työvoiman tarve on huutava – Onko mitään tehtävissä?

  Yritysten suhdannetilanne on koko maassa pitkästä aikaa plussalla. Uudellamaalla näyttää luottamusindikaattoreiden mukaan menevän vielä paremmin kuin muualla maassa. Työllisiä on yhtä paljon kuin ennen koronaa. Työllisyysaste oli syyskuussa 72,5 prosenttia. Avoimia työpaikkoja oli syyskuussa tarjolla 170 000, joista Uudellamaalla 34 000. Työllisyysaste ei ole kuitenkaan enää syksyn aikana noussut tarjolla olevista avoimista työpaikoista huolimatta ja pitkäaikaistyöttömyys jatkuu alati pahenevana ongelmana.

  Lue lisää


 • Jakso 1: Näkökulmia työttömyysturvaan

  Miten syntyy työvoimapoliittinen lausunto? Miten vastata lisäselvityspyyntöön? Miksi aina ei tulekaan tukea? Miten näkyy asiakkaiden yhdenvertainen kohtelu?

  Lue lisää


 • TE-palvelujen lääkkeet osaajapulaan

  TE-palvelujen lääkkeet osaajapulaan

  Kohtaannon käsite on laaja ja moniulotteinen. Yleisesti kohtaanto-ongelmasta puhutaan, kun työpaikat ja niissä vaadittavia taitoja osaava työvoima eivät kohtaa. Syinä kohtaanto-ongelmaan pidetään työntekijöiden osaamisen ja työkyvyn vastaamattomuutta työnantajien tarpeisiin, työpaikkojen ja työntekijöiden sijaitsemista eri alueilla sekä kannustinloukkuja. Meillä Uudenmaan TE-toimistossa on tarjolla selkeitä ratkaisuja kohtaanto-ongelman helpottamiseksi.

  Lue lisää


 • Pandemia pian taklattu, seuraavana jonossa työntekijäpula

  Pandemia pian taklattu, seuraavana jonossa työntekijäpula

  Monessa suhteessa ala elää ja voi hyvin. Uusia ravintoloita syntyy, ala näkyy ja kuuluu ja uusia työpaikkoja ilmoitetaan päivittäin. Samalla kentältä kantautuu huolestuneita ääniä siitä, kuinka työntekijöitä on vaikeaa saada. Tai toisaalta miten etätyöt tulevat näkymään lounasravintoloiden uudessa normaalissa. Koronapandemia näyttää aiheuttaneen ravintola-alan ammattilaisten joukkokadon. Uusia työntekijöitä alalle on parasta kiikaroida etenkin nuorten suunnasta.

  Lue lisää


 • À la carte -tarjoilun suola ja traktorin osia

  À la carte -tarjoilun suola ja traktorin osia

  Urapolkuni ei ole ollut se tavanomaisin. Into ruuanlaittoon syntyi partiossa. Leireillä kokattiin pienellä budjetilla ja usein metsässä. Joskus ruoka onnistui, toisinaan taas ei. Vilpitön anteeksipyyntö partiokavereilleni. Minulla oli tuolloin enemmän intoa, kun osaamista. Miksi sitten en mennyt helppoa reittiä ja lähtenyt tekemään uraa ravintola-alalla?

  Lue lisää


 • Keittiöstä konttoriin

  Keittiöstä konttoriin

  Keittiötyö on jatkuvan paineen alla työskentelyä, taistelua kelloa vastaan. Toimistotyö on jotain aivan muuta. Paine ja kiire on erilaista, enemmän psyykkistä. Uralleni on mahtunut monia erilaisia keittiöitä. Toimistotyössä taas olen vielä melko untuvikko. Yhtäkaikki, työyhteisön merkitys on osoittautunut molemmissa töissä työn mielekkyyden kannalta yhdeksi tärkeimmistä tekijöistä.

  Lue lisää


 • Koska nähdään?

  Koska nähdään?

  Mieli käy jo ylikierroksilla. Kenelle parille kymmenelle lähetän ensimmäiset kutsut? Hänellekö, joka sanoi vihaavansa Oma asioinnin käyttöä? Tai hänelle, jonka tilanne on koronan aikana muuttunut hauraammaksi? Vai hänelle, joka tarvitsee enää pari vinkkiä niin seuraava työhaastattelu johtaa työtarjoukseen?

  Lue lisää


 • Kohtaantoa kohtaamalla

  Kohtaantoa kohtaamalla

  Julkisen talouden kestävyyden ja suomalaisen hyvinvointivaltion turvaamisen kannalta avainasemassa ovat vakaa talouskasvu ja korkea työllisyysaste. Kohtaanto-ongelma on viime kuukausina noussut yhdeksi keskeiseksi esteeksi niin yritysten kasvun ja kilpailukyvyn kuin työllisyysasteen nousunkin näkökulmasta.

  Lue lisää


 • Jokaisella organisaatiolla on omat tabunsa

  Jokaisella organisaatiolla on omat tabunsa

  Onko kaikesta aina pakko puhua? Tämä keskustelun tehokkaasti katkaiseva kysymys tuli lapsena usein vastaan illallispöydässä. Pohjanmaalla ajateltiin, että siitä mistä ei puhuta, sitä ei ole olemassa. Saman kommentin olen viestintäurani aikana kuullut useissa eri johtoryhmissä.

  Lue lisää


 • Hyvä voittaa – myös kilpailussa työvoimasta

  Hyvä voittaa – myös kilpailussa työvoimasta

  Tuoreimman Ammattibarometrin mukaan ravintolatyöntekijöiden osalta avoimien paikkojen ja työnhakijoiden määrät ovat tasapainossa Uudellamaalla. Kuitenkin alan yrityksillä on rekrytointivaikeuksia ja syitä on hyvä pohtia.

  Lue lisää