Kategoriat
kohtaanto työelämä työmarkkinat työnantajat Yleinen

Älä jää yksin yrittäjä!

TE-toimisto tunnetaan työttömien palveluista. Monet yrittäjät eivät tiedä, että palvelemme myös heitä monenlaisissa tilanteissa. Ilmaiseksi! Varsinkaan pienyrittäjällä ei usein ole aikaa etsiä ja selvittää, mistä saisi neuvoja akuutissa asiassaan. Kannattaa ottaa yhteyttä Yrityspalveluihimme – useimmiten vastauksen saa heti.

Kirjoittaja: Tarja Kivimäki, asiantuntija, Uudenmaan TE-toimisto

Jos yrittäjä ei ole koskaan aiemmin asioinut TE-toimistossa eli ollut esimerkiksi työttömänä, ei palvelujen etsiminen sieltä tule ehkä ensimmäisenä mieleen.

Aloittaessani pitkän työuran jälkeen yrittäjänä en itsekään näistä yrittäjien palveluista tiennyt, vaikka olin ollut muutamia työttömyysjaksoja TE-toimiston asiakkaana. Ja vaikka toimittajana olin tottunut ottamaan asioista selvää, ei tuolloin 2012 itselleni ollut lainkaan selvää esimerkiksi, mikä on virallista starttirahaneuvontaa.

Olin aiemmin löytänyt ja käynyt Naisyrittäjien neuvonnassa sekä käynyt parilla lyhyellä yrittäjän perus-talouskurssilla. Tapaamani TE-asiantuntija vaikutti hiukan närkästyneeltä, kun kerroin jo saaneeni starttirahaan liittyvää neuvontaa ja kysyin, tarvitsenko sitä uudelleen. Toki neuvonnasta oli hyötyä. Tuolloin starttihakijat tavattiin henkilökohtaisesti, minkä koin hyväksi. Suunnitelmani sai vihreää valoa, sain starttirahapäätöksen ja perustin toiminimen.

Apua uusille yrittäjille

TE-toimiston Yrityspalvelut palvelevat kaikkia yrittäjiä – myös alkavia yrityksiä ja työnantajia. Starttiraha lienee palveluistamme tunnetuin. Nykyisin startti-hakemuksissa opastaa Alkavan yrittäjän palvelut, joka neuvoo starttiraha-hakemuksissa, käsittelee ne ja tekee päätökset.

Uudenmaan TE-toimistossa tehtiin viime vuonna 3186 starttirahapäätöstä. Lisäksi kuntakokeilut tekevät niitä omille asiakkailleen. Näin kokonaismäärä oli runsaat 4000 päätöstä.

TE-toimiston päätöksistä 70 prosenttia oli myönteisiä eli uusi yrittäjä pääsi aloittamaan toiminnan starttirahan turvin.  Päätösmäärissä ovat mukana myös jatkopäätökset. Starttirahaa saa maksimissaan 12 kuukautta.

TE-toimisto toimii hyvässä yhteistyössä kaupunkien Uusyrityskeskusten kanssa, jonne ohjataan asiakkaita perustamisneuvontaan ennen varsinaisen starttirahahakemuksen jättämistä. Tämäkin on täysin maksuton palvelu, jota esimerkiksi BusinessHelsingissä saa peräti kuudella kielellä.

Starttirahapäätös vaatii päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtymistä. Se on suuri askel. Jos on työtön ja kiinnostunut yrittäjyydestä, mutta toisaalta totaali heittäytyminen mietityttää, on nykyisin mahdollisuus aloittaa yrittäjyys myös neljän kuukauden ”kokeiluna” työttömyysturvalla.

Yrittämisen voi aloittaa pienemmällä kynnyksellä myös laskutuspalvelun kautta, jolloin ei tarvitse heti perustaa omaa yritystä. Tässä neuvoo oma virkailija TE-toimistossa tai kunnassa.

Kannustusta kasvuun

Yksinyrittäjyys on työelämän 2000-luvun merkittävä muutostrendi. Vuosituhannen vaihteesta yksinyrittäjien määrä on kasvanut yli 60 000:lla. Samanaikaisesti työnantajayrittäjien määrä on pysytellyt samalla noin 90 000 tasolla.

Nuoret ovat yhä kiinnostuneempia elättämään itsensä yrittäjinä ja ”tekemään omaa juttua” eli sitä, mikä kiinnostaa. Toisaalta monilla kuten luovilla aloilla ei vakituisia työsuhteita juuri olekaan. Samanaikaisesti työnantajayrittäjien määrä on pysytellyt samalla noin 90 000 tasolla.

Suomessa yksinyrittäjiä on reilusti yli puolet kaikista yrityksistä. Tulot ovat tyypillisesti alle palkansaajien keskiansion ja yrittäjä tekee töitä usein vuorotta ja lomitta. Kynnys palkata ensimmäinen työntekijä on suuri.

Taitoa työllistämiseen

Työllistä taidolla on valtakunnallinen palvelumme mikroyrityksille. Tänä vuonna palveluun on hyväksytty 1142 yritystä. Tavoitteena on kannustaa yrityksiä kasvuun eli ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Tänä vuonna palvelu on auki kaksi viikkoa kuukaudessa.

Palaute on ollut erittäin myönteistä. Yrittäjä voi valita useammasta palvelutuottajasta, jotka ovat saaneet kiitettävän arvosanan eli 8,9.

Kun kasvussa otetaan seuraava askel ja yritys on palkkaamassa lisää henkilöstöä ja/tai tähyää kansainvälisille markkinoille, Kasvuväylä-palvelu neuvoo eteenpäin.

Rahoituksessa, lainoissa ja kansainvälistymisessä yrittäjiä palvelevat useat tahot, joista Yrityspalvelut sekä Kasvuväylä kertovat mielellään lisää.

Rekrytointiapua

Rekrytointipalvelut auttavat yrityksiä rekrytoinnissa. Yleisimmin kaivataan konkreettista apua työpaikkailmoitusten julkaisussa. Nykyisin työnantaja voi itsekin helposti julkaista, muokata ja poistaa työpaikkailmoituksen Työmarkkinatorilla.

Yhä useammin ollaan valmiita palkkaamaan tekijöitä myös ulkomailta. Monesta pienyrittäjästä tämä voi tuntua monimutkaiselta ja vaikealtakin. TE-toimiston EURES-palvelu neuvoo EU-alueen rekrytoinneissa.

Euroopan ulkopuolelta palkkaaminen on hiukan mutkikkaampaa, mutta ei hätää: tässäkin TE-toimisto ja Kansainvälisen rekrytoinnin palvelut voivat auttaa. Soittamalla puhelinpäivystykseemme saa tietoa siitä, mikä taho osaa parhaiten auttaa juuri sinun asiassasi.

Jos yritys ei halua julkista hakua tai valitun henkilön tulee olla oikeutettu palkkatukeen tai vuorottelusijaiseksi, on ehdokashaku passeli palvelu.

Etsimme yrityksen tarpeisiin sopivia henkilöitä sovittujen kriteereiden perusteella, otamme heihin yhteyttä ja esittelemme sopivat ja kiinnostuneet työnantajille. Monet yrittäjät ovat kiitelleet palvelua sekä ihmetelleet sen maksuttomuutta.

Palkkaa tuella

Palkkatuki on sekin monelle yrittäjille yhä vieras asia. Osa mieltää sen koskevan vain julkista sektoria, jotkut pelkäävät byrokratiaa.

Nykyisellään palkkatuen hakeminen on kuitenkin helppoa ja hoituu sähköisesti. Kesällä palkkatuen ehdot muuttuvat ja haun pitäisi edelleen yksinkertaistua. Jos on valmis palkkaamaan työttömän tai osatyökykyisen hakijan, yritys voi saada katettua merkittävän osan palkkakustannuksista määräaikaisella palkkatuella.

Palkkatuki myönnetään henkilön tarpeesta käsin, mutta on työnantajalle silkkaa rahaa! Tässäkin neuvomme mielellämme. Palkkatuella pitempäänkin työttömänä ollut tai seniori voi näin päästä takaisin työelämään ja saada mielenkiintoisen työn.

Myös vuorotteluvapaa on työttömälle hyvä tilaisuus päästä taas työnsyrjään kiinni. Tarjolla on monipuolisia ja kiinnostavia paikkoja aivan kaikilta aloilta. Vuorotteluvapaa-tiimi palvelee sekä työnantaja- että henkilöasiakkaita käsittelemällä sopimukset ja vastailemalla päivittäin kymmeniin kyselyihin.

Aika on rahaa

Nykyisin yrittäjä ja työnantaja saavat vastauksia kysymyksiinsä käytännössä heti ja ilman odotusaikoja. Ja jälleen – maksutta.

Uudenmaan TE-toimiston yrityspuhelinpalvelu vastaa joka arkipäivä 9-16.15 numerossa 0295 040 002. Puhelinpalvelujen laatua on seurattu viime syksystä lähtien, ja arvosanat ovat kiitettäviä. Keski-arvo asteikolla 1-5 on 4,59.

Samoin päivystämme joka työpäivä rekrytointi-sähköpostissa, [email protected],  jonne yritys voi lähettää esimerkiksi työpaikkailmoituksen julkaistavaksi tai kysyä mitä vain yrittämiseen ja rekrytointiin liittyvää. Ellemme osaa vastata – yleensä osaamme – kerromme, kuka osaa.

Jos siis yrittäjyys kiinnostaa tai jos yrittäjänä kohtaat mitä tahansa haasteita tai eteen tulee kysymyksiä – ota reippaasti yhteyttä meihin!

Nykyisin valtionhallinnossa ja erityisesti TE-palveluissa ymmärretään, että yrittäjyys on hyvä ja kannustettava asia, kannustettava tapa työllistää itsensä ja parhaassa tapauksessa muitakin. Yritysten menestys on koko maan etu ja tärkeä verotulojen lähde.

Yrittäjälle aika on rahaa. Hänellä ei ole aikaa odottaa vastausta päivätolkulla, tai jonottaa pitkiä aikoja puhelinpalveluissa. Jos yritys tarvitsee tekijää, tämän tulisi löytyä mieluummin päivissä kuin viikoissa. Kuukausia ei voi odottaa – silloin pienellä yrittäjällä on jo koko toiminta vaakalaudalla.

Pula osaavista ja motivoituneista ammattitekijöistä on monilla aloilla todellisuutta. Tällöin rekrytointipalveluissa mietimme ja ehdotamme parasta mahdollista menettelyä tekijän löytämiseksi. Usein se voi olla julkinen työpaikkailmoitus ja monen hakukanavan käyttö.

Joskus turhautuneelle tekijää tarvitsevalle työnantajalle täytyy todeta, että emme voi pakottaa ketään töihin. Työnhakija itse päättää, mitä paikkoja haluaa hakea.

Yhden rivin työpaikkailmoituksella ei tekijöitä nykyisin houkutella, eli ilmoituksen laatuun ja informaatioon kannattaa kiinnittää huomiota. Sekä siihen, mikä juuri ko. paikassa tekee siitä hyvän työpaikan. Hyvä sijainti? Kivat työkaverit? Mukava ilmapiiri?

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä uusi hallitus keksii työnteon ja työnhaun kannustimien lisäämiseksi.

Innostuitko yrittäjyydestä? Tsekkaa tästä tapahtuman ohjelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *